aA
Rusijos komunistų partijos pirmininku sekmadienį buvo perrinktas dukart prezidento rinkimus pralaimėjęs Genadijus Ziuganovas.
Sovietiniais laikais neribotą valdžią ir 18 mln. narių turėjusi partija, dabar sudaranti didžiausią frakciją Rusijos parlamente, per praėjusį dešimtmetį atsidūrė už politinių sprendimų priėmimo borto ir neteko įtakos Vyriausybei. G.Ziuganovas ir kiti partijos vadovai savaitgalį per suvažiavimą tvirtino, kad dabar 547 tūkst. narių turinti partija yra pasirengusi aktyviai oponuoti prezidento Vladimiro Putino politikai.

Profsąjungų rūmuose kreipdamasis į suvažiavimo delegatus, G.Ziuganovas sekmadienį pareiškė, jog partija, iš pradžių leidusi V.Putinui pakeisti jos nekenčiamą Borisą Jelciną, dabar mes iššūkį prezidento Rusijos vizijai. Metus laiko valstybę valdantis V.Putinas nepateisino Rusijos liaudies vilčių, kad keisis valstybės politinis kursas, sakė G.Ziuganovas.

Jis pakartojo, kad komunistai nesitaikstys su destruktyvia politika, numatančia galimybę įteisinti žemės pardavimą, sudaryti biudžetą ignoruojant socialines reikmes, sumažinti ginkluotąsias pajėgas ir bendradarbiauti su Šiaurės Atlanto sutarties organizacija (NATO). Mes būsime atsakinga opozicija, per suvažiavimą sakė G.Ziuganovas.

Jis 1996 metais pralaimėjo prezidento rinkimus B.Jelcinui, kurį rėmė galingas verslininkų ir žiniasklaidos magnatų aljansas. Kovo mėnesį G.Ziuganovas pralaimėjo rinkimus V.Putinui, tačiau komunistai iš dalies rado bendrą kalbą su valdžiai artimomis partijomis ir Valstybės Dūmoje - parlamento žemuosiuose rūmuose - sumažino savo opoziciją Kremliaus pozicijai.

V.Putinui kol kas lengvai sekasi parlamente "prastumti" svarbiausius įstatymus. Komunistai net pakvietė prezidentą atvykti į jų suvažiavimą. B.Jelcino laikais to nebūtų buvę galima net įsivaizduoti. V.Putinas, nors neatvyko į suvažiavimą, bet atsiuntė sveikinimus.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.