aA
Seimo Ekonominių nusikaltimų tyrimo komisijos vadove ketinama skirti žurnalistę socialliberalę Nijolę Steiblienę. Tiesa, tam netgi Naujosios sąjungos (socialliberalų) frakcijoje intensyviai priešinamasi.
Nijolė Steiblienė
Nijolė Steiblienė
Į šį strateginį nemenkus įgaliojimus turinčios komisijos vadovo postą pretenduoja ir kiti valdančiosios daugumos atstovai.

Seimo Ekonominių nusikaltimų tyrimo komisija tiria valstybės pareigūnų ekonominius ir pareiginius nusikaltimus bei korupcijos atvejus, taip pat rengia sprendimus dėl šių nusikaltimų kontrolės bei ribojimo.

Baigusi tyrimą, komisija priima vieną siūlymą ar kitus įstatymus atitinkančius sprendimus: perduoti medžiagą teisėsaugos organams, jei paaiškėja nusikaltimo požymiai; pareikalauti atleisti iš užimamų pareigų nusižengusius pareigūnus; siūlyti įstaigos vadovui, ar aukštesniajai instancijai skirti nusižengusiems pareigūnams drausmines nuobaudas; atkreipti pareigūnų dėmesį į aplaidumą darbe, įstatymų nesilaikymą, tarnybinės etikos pažeidimus; atmesti skundą, jeigu nepasitvirtina jame nurodyti pažeidimai.

Perdavus bylą kvotos ar parengtinio tardymo organams, Seimo Ekonominių nusikaltimų tyrimo komisija toliau stebi jos tyrimo eigą.

Kai komisija nesutinka su kvotos ar parengtinio tardymo organo sprendimu, ji gali apsvarstyti tokį sprendimą dalyvaujant kvotos ar parengtinio tardymo organo atstovui ir generaliniam prokurorui.

N.Steiblienė Naujosios sąjungos (socialliberalų) rinkimų sąraše buvo įrašyta ketvirtuoju numeriu. Jos atsiradimas šios partijos rinkimų sąraše ganėtinai netikėtas. Naujosios sąjungos pirmininkas Artūras Paulauskas ieškojo populiarių asmenybių “sąrašui papuošti” ir rinkėjams pritraukti.

A.Paulauskas, būdamas generalinio prokuroro pavaduotuoju, prieš keletą metų pagelbėjo LTN laidos “Panorama” reporterei N.Steiblienei, gavusiai medžiagą apie premjero Adolfo Šleževičiaus atsiimtą indėlį.

A.Šleževičiaus indėlį prieš pat bankų griūtį tuomet paėmė buvęs Ministro pirmininko padėjėjas Juozas Palionis. Dabar J.Palionis yra Seimo Ekonomikos komiteto narys, priklausantis Naujosios sąjungos (socialliberalų) frakcijai.

N.Steiblienė dirba Seimo Nacionalinio saugumo komitete.

N.Steiblienė dažnai matoma su buvusiu priešininku J.Palioniu pietaujanti Seimo restorane.

Kol kas iš dešimties Seimo komisijų suformuota tik viena - Seimo Etikos ir procedūrų komisija. Jai vadovauja liberalė verslininkė ir žurnalistė Dalia Teišerskytė.

Skirtingų komisijų ekspertai neslepia jau antras mėnuo nuobodžiaujantys. Pateikę ataskaitas ir neturėdami naujų pavedimų ką tirti, jie laukia, ar Seimas nenuspręs, kad kai kurios komisijos arba atskirų patarėjų bei konsultantų etatai naikinami.