aA
Lietuvos Užsienio reikalų ministerija toliau bando išlaisvinti Pusiaujo Gvinėjoje dėl kaltinimų nelegalia žvejyba įstrigusį Lietuvos laivą "Rytas". Šiomis dienomis Italijoje ir Vatikane lankosi Pusiaujo Gvinėjos prezidentas Teodoro'as Obiangas Nguema Mbasogo, todėl Lietuvos ambasada prie Šventojo sosto įgaliota imtis pastangų dėl laivo išlaisvinimo.
Laivas
Be to, pasak Lietuvos URM Informacijos ir kultūros departamento direktorius P. Zapolsko, ketvirtadienį Pusiaujo Gvinėjos ambasadorius Vašingtone buvo pakviestas į JAV Valstybės departamentą, kur buvo aptarta Lietuvos laivo sulaikymo problema.

Pusiaujo Gvinėjos diplomatui buvo priminta, jog jo atstovaujama valstybė privalo laikytis tarptautinių susitarimų ir konvencijų. Pasak P. Zapolsko, Lietuvos ambasada Belgijoje apie laivo problemą informavo Belgijos URM.

Kaip žinoma, "Ryto" triumuose buvo 2656 tonos šaldytos žuvies ir daugiau kaip 100 tonų žuvies miltų. Šis maždaug 1 milijono JAV dolerių vertės krovinys priklauso Belgijos bendrovei "Luyben ALG. Handelsmaat NV".

Pasak P. Zapolsko, dėl Belgijos bendrovės krovinio likimo šios šalies URM ketina kreiptis į Europos Sąjungos institucijas. Ketvirtadienį Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas nusiuntė laišką Pusiaujo Gvinėjos parlamento pirmininkui Salomonui Nguema'i Owono'ui.

Seimo pirmininkas viliasi, kad Pusiaujo Gvinėjos parlamentarai ras būdų "skubiai išspręsti šį konfliktą, pažeidžiantį ne Lietuvos valstybės interesus bet ir tarptautines konvencijas bei žmogaus teises, ir išleis laivą "Rytas", įrodydami pasauliui Pusiaujo Gvinėjos parlamento gerą valią".

"Rytas" buvo sulaikytas lapkričio 10 dieną prie Pusiaujo Gvinėjos Bioko salos, kai plaukė iš Mauritanijos į Kamerūną. Lietuvos laivas buvo nukreiptas į salos Malabo uostą, kur tebėra iki šiol. Pusiaujo Gvinėjos pareigūnai iš pradžių skyrė "Rytui" 1,3 mln. JAV dolerių baudą, kurią vėliau sumažino iki 500 tūkst. dolerių.

Iki penktadienio, vietos pareigūnų nurodymu, iš laivo buvo iškrauta ir išgabenta beveik 250 tonų šaldytos žuvies.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.