aA
Vaiko kambarys be baldų – tas pats, kas namas be stogo. Lovytė, komoda, spintutė, staliukas vystymui – štai pagrindiniai naujagimio kambario baldai. Priklausomai nuo vaiko amžiaus ir brandos, keisis ir jo baldai. O kol kas mažylio lovytė - vos ne vienintelis jo būstas.
Namelis - lova
Namelis - lova
Staliuką vystymui geriau pastatyti mažylio kambaryje, kad vaikas neperšaltų jį nešant pervystyti kitur. Jo dizainas gali būti kitoks nei lovytės. O gali jį tiesiog atkartoti. Dažniausiai staliukas turi lentynėles drabužėliams, higienos priemonėms ir kosmetiniam krepšeliui.

Variantas “Du viename”

Žaislai
Žaislai

“Užgremėzdinti” vaikiško kambario erdvės nevertėtų. Nepamirškite, kad mažylis turi jaustis laisvas ir apriboti jo erdvę papildomomis lentynėlėmis, spintelėmis, gėlėmis ir įvairias kitais nereikalingais vaiko pasauliui daiktais būtų neteisinga. Tarp vaikiškų baldų yra ir tokie modeliai, kurie, priklausomai nuo vaiko amžiaus, gali keisti savo paskirtį ir funkcijas. Tas pats staliukas vystymui su laiku gali tapti komoda, spinta knygoms ir stalo žaidimų saugykla, o dėžutė žaislams – gali tapti kėdute.

Dizainerio nuomonė: “Vaiko kambarys neturėtų būti paskutinis mados klyksmas. Juk tai – vaikystės teritorija. Vaiko kambario interjero kūrime geriau naudoti tik natūralias medžiagas – medį, šiaudus. Didelių skirtumų tarp berniuko ir mergaitės kambario nėra, bet geriau, kad mergaitė jaustųsi savo kambaryje maža princesė. Jos kambario interjere geriau žiūrisi įvairūs nėriniai, šilti tonai. Berniukams labiau tinka savotiškas techninis stilius, kur kiekvienas interjero elementas atrodys kaip žaislas, saviraiškos priemonė.”

Variantas “Pasakų šalis”

Jūsų mažylis auga labai greitai, jo pasaulis tampa vis platesnis, turtingesnis.

Vaiko kambarys
Vaiko kambarys

Šie pokyčiai gali savo atspindį atrasti ir vaikiško kambario interjere. Jeigu mažyliui suėjo trys metukai, tai atėjo laikas susimąstyti ir apie pakeitimus jo asmeninėje erdvėje. Dabar specialistai jau nebeišskiria griežtų apribojimų, renkantis medžiagas (nors baldai turi būti saugūs), dekoratyvinių elementų kiekį ir baldus. Viskas dabar priklauso nuo tėvų fantazijos ir jų galimybių. Vaiko kambarys gali tapti jūrų laivo kajute, princesės karalyste ar Dėdės Tomo trobele – kam kaip patinka. Svarbiausia – reikia prisiminti, kad nuo dabar vaiko kambarys tapo jo erdve, kurią reikia gerbti. Vaiko virš trejų metų kambario apstatymo variantų – be galo daug, viskas priklauso tik nuo fantazijos.

Kambarys pavirs pasakų šalimi, kur kiekviena baldo dalis atkuria gyvą elementą, kuris ne tik patenkina buitinius poreikius, bet ir lavina jo vaizduotę, sąmoningumą, motoriką. Paimkime, pavyzdžiui, vaiko darbo vietą – rašomąjį stalą ir kėdę. Jie pagaminti iš šviesios beržo medienos ir visiškai neturi aštrių kampų. Stalo šonas atkartoja vaiko krūtinės išlinkimus, o stalo paviršius primena sustingusią meninę betvarkę. Įdubos, vaizduojančios rašalo dėmes tarnauja kaip segtukų popieriui ir kitų smulkių daiktų kaupimui. Nedidelis rutuliukas ridinėjasi aštuonetuko linijomis.

Linksmoji spinta
Linksmoji spinta

Tokios smulkios detalės padeda vaikui susikoncentruoti prieš užsiėmimų pradžią. Mediniame dėkliuke yra vietos rašteliams, paveiksliukams ir netgi nedideliems žaisliukams. Su laiku šį stalą galima perdaryti į kompiuterinį. Juk viskas, ko reikia jau yra – lentynėlė monitoriui, ištraukiama lentynėlė klaviatūrai, priemonės laidams. Specialių įpjovų dėka gali būti reguliuojamas kėdės atlošas. O specialios veržlės leidžia reguliuoti kėdės aukštį.

Ypatingą susidomėjimą kelia ir taip vadinama lova – ola. Tai nedidelis medinis iškilimas su varteliais, imituojanti įėjimą į olą. Įpjovos yra padarytos tokiu būdu, kad nei ranka, nei galva ten niekada neužstrigs. Iš viršaus ji yra apdengta medžiaginiu audiniu, viduje padėtas minkštas poroloninis čiužinys. Čia miegoti rekomenduojama ne ilgą laiką ir tik dieną. Ši ola – tai savotiškas uždaras vaiko pasaulis, kur vaikas gali atsiskirti nuo suaugusių ir susikurti savo erdvę. Iš tokios olos esant norui gali gautis mašina, namukas, palapinė.

O štai įdomi spinta – kalnas, kuri tarnauja ne tik kaip daiktų saugykla. >

Namelis - lova
Namelis - lova

Tai taip pat ir “everestas”, į kurį mažylis gali pastoviai kopti. Specialių iškilimų dėka tai tampa nuostabi priemonė žaisti slėpynes. Taigi, formuojant vaiko kambario interjerą, visų pirma sekite savo vaiko norus ir poreikius, o tik paskui vadovaukitės savo skoniu. Didelę pagalbą šiame darbe gali suteikti profesionalūs dizaineriai ir projektuotojai bei psichologai.

Ką reiškia saugus vaiko kambarys?

Baldai turi būti: patvarūs ir stabilūs, kad jų vaikas nesugebėtų apversti arba pajudinti; atsparūs vaikų žaidimams; aptakūs, tai yra, be išsikišusių detalių ir aštrių kampų, į kuriuos mažylis galėtų susižeisti, užsikabinti; saugūs medžiagų prasme.

Reikalavimai audiniams: pralaidūs orui; sudėtyje neturintys kenksmingų medžiagų (sunkiųjų metalų, formaldehidų ir t.t.), priešgaisrinė apsauga: audiniai, kaip ir kilimas, turi būti kuo mažiau degūs; juostelė neturi būti ilgesnė nei 25 cm, nes kitaip mažylis joje gali susipainioti.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.