aA
Radioaktyvių medžiagų nutekėjimo iš Barenco jūroje nuskendusio atominio povandeninio laivo "Kursk" artimiausius 10 metų nėra ko bijoti, pareiškė Rusijos vicepremjeras Ilja Klebanovas ketvirtadienį vakare Maskvoje įvykusioje spaudos konferencijoje.
Kursk
Tuo pat metu jis pabrėžė, jog laivą būtina iškelti, nes Barenco jūros akvatorija yra žūklės rajonas. Iškėlus "Kursk", sumažės tarptautinė įtampa ir būgštavimai dėl jūros akvatorijos ekologinio saugumo.

Negalutiniais skaičiavimais, 2001 metų vasarą planuojama laivo iškėlimo operacija turėtų kainuoti ne daugiau kaip 80 mln. dolerių, pareiškė I. Klebanovas. Pasak jo, šių metų gruodžio pabaigoje bus patvirtintas "Kursk" iškėlimo projektas.

Vicepremjeras taip pat pranešė, kad žuvusių "Kursk" įgulos narių iškėlimo operacija kainavo maždaug 60 mln. dolerių.

Jis neatmetė galimybės, kad atominio laivo žūties aplinkybes tirianti vyriausybinė komisija gali paskelbti išvadą apie katastrofos priežastis dar neiškėlus laivo. Tuo pat metu vicepremjeras pabrėžė, kad "po Antrojo pasaulinio karo povandeniniuose laivuose buvo užfiksuota tūkstančiai nepaprastųjų situacijų, avarijų ir katastrofų, ir dauguma atvejų jų žūties priežasties nepavyko nustatyti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.