aA
Mažojo žmogučio pasaulis ne toks jau ir mažas. Jo dalis – vaiko kambarys drauge su visais jame esančiais daiktais, interjeru, baldais. Koks bus tas pasaulis - šiltas ir jaukus ar trapus ir šaltas? Čia daug kas priklauso nuo tėvų, nes būtent jie nusprendžia dėl savo mažylio kambario interjero ypatumų.
Lempa
Lempa
Dažnai suaugusieji mėgina atkurti savo vaikystės svajones apie jaukų kampelį arba vadovaujasi mados ir prestižo kaprizais, visiškai pamiršdami apie tai, kad šiame kambaryje gyvens vaikas ir daugelis “nevaikiško gyvenimo” atributų, tokių kaip kičinės statulėlės, ultra modernios spalvos ir baldai vaikui visiškai nereikalingi. Kuriant vaiko kambario interjerą mums, suaugusiems, reikia įsiklausyti ne tik į savo skonį, bet ir į vaiko amžių, jo charakterio ypatumus. Labai svarbu, kad pats kambarys ir jame esantys daiktai padėtų vaiko emociniam, fiziniam vystymuisi ir nekeltų jam pavojų.

Iš pradžių – minimumas

Svarbiausia - patogumas
Svarbiausia - patogumas

Planuojant vaiko (nuo gimimo iki 3 metų) kambario interjerą, neverta ieškoti architektūrinio rafinuotumo. Daugiapakopės lubos, arkiniai praėjimai, laiptai ir pakilimai greičiau tenkina tėvų savimeilę, o vaikui tai neteikia nei džiaugsmo, nei naudos. Be to, visos interjero detalės vaikui kelia pavojų. Jūs tik įsivaizduokite, kaip jūs lėksite naktį pas vaiką, jei jis pradės rėkti, o jo kambaryje bus gausu nesaugių detalių: jūs kaskart įveikinėsite nelaimingus tris laiptukus, ant kurių anksčiau ar vėliau rizikuosite suklupti.

Ir galbūt pradžioje vaikui bus daug lengviau orientuotis vientisų formų kambaryje. Tik paskui galima tas linijas perlaužti. Pageidautina, kad vaiko kambarys būtų netoli nuo tėvų miegamojo, kad tėvas arba mama, esant būtinybei, galėtų greitai atsiliepti į vaiko šauksmą. Pats kambarys turėtų būti šviesus ir neapkrautas. Aišku, tai nereiškia, kad vaikui tokiame kambaryje, kur nėra nieko, išskyrus lopšį ir baltas sienas, bus jauku.

Jūsų išrinkta bendra interjero spalvinė gama vaidina svarbų vaidmenį kambario

Spalvingos pagalvėlės
Spalvingos pagalvėlės

apiforminime. Geriausias variantas – švelnūs tonai (šviesiai žydras, rožinis ir dramblio kaulo atspalviai). Švelnios spalvos tiks ir dekoratyvinėms sienoms, luboms, renkantis užuolaidas ir patalynę. Tačiau sveikintinos ir raudona, mėlyna ir žalia spalvos, bet tik kaip akcentai. Reikalas tame, kad tai yra spalvos, kurias vaikas pirmiausia pradeda skirti. Todėl raudona pagalvė, geltonas šviestuvas, žalias kilimėlis, įvairiaspalvės užuolaidos ne tik pagražins mažylio kambario interjerą, bet ir pasitarnaus vaiko vystymuisi.

Jauki karalystė

Ir taip, jūsų vaikas išvydo pasaulį. O tai reiškia, kad jam nuo šiol reikės suvokti visai kitas erdves. Jo mažoji gyvenamoji vieta – vaiko kambarys. Čia vaikui turi būti jauku ir saugu. Kambarys gali būti kuriamas pasakos motyvais. Pavyzdžiui, “Mikė Pūkuotukas”, “Safaris”, “Zuikis Puikis”. Kiekviename iš jų slepiasi nuostabus pasaulis, kuriame mažylis susipažins su savo pirmaisiais draugais – Mike Pūkuotuku, Zuikiu Puikiu, žirafa ir netgi krokodilu. Mieli žvėreliai saugos savo mažąjį šeimininką nuo ryto iki vakaro.

Jūsų sūnų arba dukrą džiugins mielo meškiuko atvaizdas ant užuolaidų, sienų, pagalvėlių bei lovatiesės. Kambarių dizainas kurkite tokiu būdu, kad atskirų serijų aksesuarus galima būtų lengvai suderinti tarpusavyje ir taip sukurti unikalų ir nepakartojamą vaikišką kambarį.

Sienos ir grindys

Lovelė
Lovelė

Vaiko kambario dekoravimui interjero specialistai rekomenduoja naudoti natūralias ir ekologiškai švarias medžiagas. Sienas būtų geriau dažyti vienu tonu, o kad jos neatrodytų nuobodžios, jas galima paįvairinti dekoratyvinėmis raštuotomis juostelėmis. Jei sienų dažyti dėl kokių nors priežasčių negalite, rinkitės popierinius, o ne vinilinius sienų apmušalus. Juose nėra toksinių medžiagų ir juose nesikaupia dulkės.

Idealios vaiko kambario grindys – medinės. Tai gali būti parketas arba grindinės lentos. Bet kokiu atveju parketinės grindys neturėtų būti toksiškos ir turi būti lengvai valomos. Venkite slidžių paviršių. Jie nesaugūs ne tik mažyliui, kuris greitai pradės vaikščioti, bet ir jo tėveliams. Jeigu vaiko kambaryje “čiuožykla” jau yra ir šio nepatogumo ištaisyti neįmanoma, telieka jį modernizuoti. Šiam tikslui yra gaminamos specialios juostos, sumažinančios slidumą. Jų galima įsigyti ūkinių prekių parduotuvėje. Taip pat galite patiesti neslidų kilimą.

Kilimas mažylio kambaryje užima ypatingą vietą. Jis yra ne tik kambario puošmena, bet ir šilumą izoliuojanti priemonė. Be to, tai yra pats geriausias "poligonas" vaikiškiems žaidimams. Čia galima voliotis, vartytis, šliaužioti, mokytis vaikščioti, nebijant nugriūti ir susižeisti. Gerai, kai kilimas turi kokį nors raštą arba grafinį ornamentą. Jis pasitarnaus kaip geras stimulas vaiko vaizduotės vystymuisi. Tik įsivaizduokite, kiek paslapčių savyje slepia raštai ir linijos. Tačiau tėvams verta atminti, kad mažylio kambaryje negalima tiesti kilimo ilgu plauku. Juk mažieji tyrinėtojai pasaulį pažįsta viską ragaudami ir kišdami į savo mažą burnytę, o ne tik daiktus čiupinėdami. Todėl visi pūkeliai drauge su dulkėmis galiausiai gali atsidurti vaiko burnoje.

Šviesa ir apšvietimas

Mažylio kambario erdvė turi būti labai šviesi. Bet ir čia svarbiausia

Lempa
Lempa

nepersistengti. Užuolaidos – pats tinkamiausias būdas esant poreikiui kambarį užtamsinti. Jos gelbėja nuo gausios saulės šviesos ir naktinio miesto šviesų. Vaiko kambaryje rekomenduojama naudoti užuolaidas iš pusiau sintetinių audinių, kuriuose medvilnė ir sintetika sudaro lygias dalis. Tokie audiniai yra labai higieniški, juose nesirenka dulkės ir juos lengva skalbti.

Sunkios aksominės užuolaidos – ne geriausias variantas mažylio kambariui. Pačių užuolaidų dizainas gali būti labai skirtingas. Svarbiausia, kad jos derintųsi prie bendro kambario interjero stiliaus ir spalvinės gamos. Jeigu jūsų mažylis miega neramiai ir liguistai reaguoja į per daug ryškią saulės šviesą, ant lango papildomai pakabinkite ir žaliuzes: medines, bambukines, austas, bet tik ne metalines ar plastmasines.

Be elektros šviesos mažylio kambaryje niekaip neapsieisi. Svarbiausia, kad jos šaltiniai derėtų prie bendro interjero ir atitiktų visus saugumo reikalavimus. Trys šviestuvai: ant lubų, sieninis ir naktinis – štai būtinas šviestuvų rinkinys. Dabar parduotuvėse galima rasti daug įdomaus dizaino šviestuvų vaiko kambariui - pagamintų žaisliukų pavidalu: klouno, peliuko, juokingo žmogeliuko ar netgi saulytės.

Būtinos smulkmenos
Būtinos smulkmenos

Pagrindinės dekoratyvinės šių prietaisų detalės turėtų būti pagamintos iš medžio, o pats plafonas arba lempos kolba – iš specialių polimerų. Įjungus tokį šviestuvą, plafonas nekaista ir vaikas nerizikuoja nusideginti prie jo prisilietęs. “Klikt” – ir vaikui šypsosi mažiukas elektrinis žmogeliukas. Jo mielos draugijos dėka mažyliui greitai dingsta visos baimės.

Puiki naujovė - sensoriniai naktiniai šviestuvai, kurie įsijungia vos tik mažyliui pradėjus verkti. Bet kokiu atveju, svarbiausias kriterijus renkant šviestuvą vaiko kambariui yra saugumas. Jų konstrukcijoje neturi būti stiklinių arba kitų trapių elementų, o lempos patronas turi būti patikimai apsaugotas. Patį šviestuvą reikia stipriai pritvirtinti prie lubų arba ant sienos.

Psichologų nuomonė: “Interjeras turi kisti vaikui augant. Jeigu naujagimiui užtenka turėti kamputį, kuriame stovi lovytė, tai trimečiui vaikui jau būtina nuosava erdvė. Čia neturi būti nieko nereikalingo – tik patys būtiniausi daiktai: lova, stalas, kėdė, spinta knygoms ir drabužiams. Vaiko kambaryje talpinti televizorių, kompiuterį, videomagnetofoną – nerekomenduojama.”

Bus tęsinys

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.