aA
2001-ieji metai jau nebetoli, o su savo asmeniniu kompiuteriu gali kalbėtis tik retas žmogus. Praėjusią savaitę vykusioje “WinHEC” konferencijoje savo prognozes pareiškė daugelis kompiuterijos pramonės ekspertų.
Pasak ekspertų, kompiuteriai taps mažesni, spartesni ir paprastesni. Jie vykdys komandas ir galės susijungti su bet kokiu elektros energiją naudojančiu įtaisu.

Pasak “Microsoft” bendrovės įkūrėjo Billo Gateso, apie 2003-uosius metus kiekvienas kompiuteris turės vaizdo kamerą ir mikrofoną, o jo savininkas dalyvaus vaizdo konferencijose. Kiekviename kompiuteryje bus DVD (digital versatile disk) įtaisas, elektroninį paštą bus galima patikrinti net neiškvietus operacijų sistemos.

Ateityje kompiuteriai atrodys daug patraukliau, ši tendencija rinkoje gana aiški jau dabar. Anot bendrovės “Intel” viceprezidento Patricko Gelsingerio, kompiuteriai taps madingomis aprangos detalėmis.

Ekspertų nuomone, kompiuterių korpusų niekada nebereikės atidaryti, kadangi visi reikalingi įtaisai juose jau bus, o papildomų bus galima prijungti prie USB (Universal Serial Bus) prievadų.

Kita tikėtina vystymosi tendencija - kompiuteris viename luste. Pavyzdžiui, “Intel” kuriamame “Timna” procesoriuje bus integruotas grafinis lustas ir atmintinių valdikliai. Šis antroje metų pusėje pasirodysiantis procesorius turėtų išpopuliarinti mažus asmeninius kompiuterius.

Užmiršti neliks ir galingų kompiuterių gerbėjai - šiemet bendrovė AMD planuoja pagaminti dar spartesnius procesorius “Athlon”, o “Intel” “Wilamette” procesoriaus sparta gali siekti 1,4 GHz (1400 MHz). Iki 2003-iųjų procesorių sparta gali pasiekti 3 GHz.

Dabartinės balso atpažinimo sistemos neveikia tobulai, tačiau artimai su “Microsoft” bendraujančios bendrovės “Lernout & Hauspie” atstovai mano, jog jau 2002-aisiais programos teisingai supras ir vykdys visas balsu ištartas komandas.

Tačiau nepaisant visų ateities prognozių, IDC duomenimis net jei “Microsoft” ir bus suskaldyta į keletą bendrovių, 2004-aisiais 88 procentuose kompiuterių veiks “Windows” OS.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.