aA
Lietuvos Vyriausybė pareiškė, jog prašys anglosaksų teisės specialistų įvertinti sutartis su JAV bendrove "Williams International" dėl įmonės "Mažeikių nafta" akcijų pardavimo.
Kaip sakoma antradienį išplatintame Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime, sutartims su "Williams" "taikoma anglų teisė", todėl juridiniam sutarčių įvertinimui būtinos anglų teisės specialistų išvados. Vyriausybės spaudos tarnyba nenurodė, kurioje šalyje tokių specialistų ieškos - Lietuvoje ar užsienyje.

Anglosaksų teisė yra viena tradicinių teisinių sistemų, vyraujanti Didžiojoje Britanijoje, JAV, Kanadoje, Australijoje ir kitose valstybėse, turinčiose tamprių istorinių ryšių su Didžiąją Britanija. Vyriausybė žada artimiausiu metu kreiptis į anglų teisės specialistus dėl sutarčių teisinio įvertinimo.

Tačiau premjero patarėjas teisės klausimais Saulius Spėčius BNS nenurodė, kodėl į anglų teisės specialistus konsultacijų kreipiamasi praėjus daugiau nei metams nuo sutarties su "Williams" pasirašymo. Vyriausybė praėjusį penktadienį gavo Teisingumo ministerijos atsakymą į premjero Rolando Pakso pavedimą dėl Konstitucinio Teismo (KT) spalį priimto nutarimo.

Spalio 18 dieną Konstitucinis Teismas pripažino akcinių bendrovių "Būtingės nafta", "Mažeikių nafta" ir "Naftotiekis" reorganizavimo įstatymo bei Mokesčių administravimo įstatymo kai kurias nuostatas prieštaraujančiomis Konstitucijai. Gavusi Teisingumo ministerijos išvadas, Vyriausybė atsisakė komentuoti teisininkų išvadų "dėl valstybės interesų".

Vyriausybė antradienį taip pat pranešė šiuo metu svarstanti klausimą dėl AB "Mažeikių nafta" asocijuotojo direktoriaus pavaduotojo paskyrimo, kuris Vyriausybės vardu stebėtų, kaip vykdoma "Mažeikių naftos" valdymo sutartis.

Konstitucinis Teismas konstatavo, kad privatizuojant bendrovę "Mažeikių nafta", Vyriausybė neturėjo teisės prisiimti esminių turtinių įsipareigojimų bei įsipareigoti atlyginti strateginio investuotojo patirtus nuostolius.

Konstituciniam Teismui nusprendus, jog Vyriausybė, pasirašydama sutartį su "Williams", pažeidė Konstituciją, tuometinis kandidatas į premjerus R. Paksas pareiškė, kad Vyriausybė svarstys šį klausimą.

Iki šiol Vyriausybė "Mažeikių naftos" privatizavimo nesvarstė, nors KT nutarimas buvo laikomas teisiniu pagrindu keisti sutartį su JAV bendrove "Williams International".

Amerikiečių valdomai "Mažeikių naftai" Vyriausybė įsipareigojo skirti šimtus milijonų litų biudžeto lėšų ir kompensuoti dalį naftos koncerno patiriamų nuostolių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.