aA
Dauguma iš mūsų abejoja , kad kūnas turi sielą. Jogai į tai užtikrintai atsakytų: “Aš esu siela, kuri prisiėmė kūną”. Jogos filosofija traktuoja kūną kaip sielos transporto priemonę jos kelyje į nušvitimą ir apskritai kalbama ne apie vieną ,o apie tris vieną už kitą subtilesnius kūnus.
Karminė sėkla
Karminė sėkla
1. Fizinis kūnas

Sanskrito kalba fizinis kūnas vadinamas "Annamaya Kosha" arba "maistiniu apvalkalu". Šis matomas materialus kūnas gimsta, auga ,bręsta,silpsta ir miršta. Jo sudėtinės dalys vėl grįžta į žemę ir sudaro naujo mitybos ciklo dalį ( tampa sliekų maistu). Jogoje daug dėmesio yra skiriama šiam kūnui, galima būtų net pagalvoti, kad jis yra iš trijų kūnų pats svarbiausias . Tačiau tikslas yra pajungti fizinį kūną dvasinio kūno kontrolei. Tada abu jie gali tarnauti aukštesniems dvasiniams tikslams. Reikia tinkamai ir išmintingai elgtis su fiziniu kūnu, jei apskritai norime ką nors šioje srityje pasiekti.

Maistinis kūnas

“Lygiai kaip žmogus senus drabužius nusiima ir naujus apsivelka, Taip ir dvasia palikdama senus kūnus pasiima kitus , naujus.” Bhagavadgita, 2-22

2. Astralinis kūnas

Trys kūnai
Trys kūnai

Visos gyvos būtybės turi astralinį kūną. Jis gyvybės siūlu, kuriuo teka gyvybinės srovės, sujungtas su fiziniu kūnu. Jei šis siūlas nutraukiamas, astralinis kūnas atsiskiria ir fizinis kūnas miršta.

Astralinis kūnas susideda iš trijų sluoksnių:

A)Pranos sluoksnis. Šis sluoksnis subtilesnis už fizinį kūną, bet turi tokią pat formą ir dažnai vadinamas eteriniu dublikatu. Jis susideda iš 72000 Nadžių - astralinių kanalų, kuriais teka prana- gyvybės energija.

B)Dvasinis sluoksnis. Šis apima nevalingąja sąmonės dalį , instinktus bei pasąmonę. Joje pasireiškia kasdieninio gyvenimo nevalingi veiksmai. Savo natūra jis labai neramus ,pastoviai dirginamas išorinių pojūčių.

C) Intelektualusis sluoksnis. Kontroliuoja ir valdo automatiškai funkcionuojančią sąmonės dalį. Kritiški skirstymai ir sprendimų priėmimas vyksta šiame sluoksnyje ir toliau perduodami į grubesnius sluoksnius.

Maistinis kūnas.

Fizinis kūnas susidaro iš vieno maistinio sluoksnio.

Čakra
Čakra

2.A. Pranos sluoksnis ( Pranamaja koša) Pirmajame astralinio kūno sluoksnyje mes patiriame šaltį ir šilumą, troškulį ir alkį.

2.B. Emocionalusis sluoksnis (Manamaja Koša) Šiame antrajame astralinio kūno sluoksnyje vyksta mastymas, abejojimas, taurūs jausmai ,depresija.

2.C. Intelektualusis sluoksnis ( Vijnanamaja koša) Šiame astralinio kūno sluoksnyje yra sugebėjimas priimti sprendimus. "Aš" suvokimas ( tai, kas jūs galvojate esą ).

3.Palaimos apvalkalas ( Anandamaja koša)

Kauzalinis kūnas arba sėkla turi tik vieną sluoksnį. Čia jaučiame laimę, džiaugsmą.

3. Kauzalinis kūnas

Sanskrito kalboje vadinamas Karana Šarira. Jis dar vadinamas sėklos kūnu. Taip kaip sėkla turi savyje visą augalo augimo planą, taip ir šiame sluoksnyje subtiliais įspaudais yra užrašomas visas žmogaus gyvenimo planas karmos pavidale. Šie subtilūs įspaudai apsprendžia susidarymą ir augimą abiejų prieš tai minėtų kūnų ir visus sekančius gimimo aspektus. Mirties metu tiek kauzalinis, tiek astralinis kūnas atsiskiria nuo fizinio kūno.

Karminė sėkla

Karminė sėkla
Karminė sėkla

Taip kaip svogūnas turi visą būsimą augimo planą, taip ir kauzaliniame kūne užsirašo informacija viso to, kas šiame ir praėjusiame gyvenime įvyko. Karma - tai ne likimas , ne išankstinis nustatymas ar atsitiktinumas. Tai nuosavų praėjusių veiksmų rezultatas.

Ajna Čakra

Čakros- astralinių kanalų susitikimų vietos yra pranos apvalkale. Ajna čakra – energetinis centras, vadinamoji trečioji akis, yra kaktoje tarp antakių.

Jogos studija