aA
Lukiškių tardymo izoliatorius - kalėjimas, kalėjimas
Lukiškių tardymo izoliatorius - kalėjimas, kalėjimas
© DELFI
Daugiau kaip metus LTIK prižiūrėtojais dirbę 21 metų Vitalijus ir 25 metų Valerijus (pavardės redakcijai žinomos – red. past. ) L.T. ryžosi atskleisti, kokiomis sunkiomis sąlygomis jiems teko dirbti.

„Tai darome norėdami perspėti kitus. Niekas apie tai garsiai nekalba. Darbuotojai žino, bet tyli. Kartais atrodydavo, kad kalime mes, o ne nuteistieji“, – teigė vyrai.

Nepatenkinti darbo sąlygomis, užmokesčiu ir administracijos elgesiu pavasarį jie išėjo iš LTIK. Jų sekėjų yra ir daugiau.

Nespėja pavalgyti

Po 12 valandų dieninėje ir naktinėje pamainose dirbę pašnekovai sakė, kad būti budriam tiek laiko, kai pailsi tik prisėdęs ant kietos taburetės, o poste negali atsigaivinti net arbata, nelengva. Ne vienas prižiūrėtojas yra gavęs pylos, nes vyresnybė pamatė gurkšnojantį arbatą ar už ilgesnį pasėdėjimą ant taburetės.

Tiesa, prižiūrėtojams įrengti ir poilsio kambariukai – buvusiose kamerose stovi šaldytuvai, mikrobangų krosnelės, magnetolos. Čia jie gali užkąsti iš namų atsinešto maisto – valstybė maitina tik nuteistuosius ir kalinamuosius.

Kartais kalinių maistas būna gausesnis ir sotesnis, nei gali sau leisti jų sargai. „Per pamainą pietų pertraukai skiriamas vos pusvalandis. Kartais būna, kad nespėji pavalgyti ir maistą parsineši namo“, – kalbėjo vyrai.

Krūvis - per didelis

Anot pašnekovų, jiems priklausė prižiūrėti po 15 kamerų, tačiau kartais vienam tekdavo dirbti per 4 aukštus ir prižiūrėti net po 100 kamerų. Darbo būdavo iki kaklo: LTIK kasdien keičiasi šimtai kalinamųjų, juos dar reikia vesti pasivaikščioti, į pasimatymus, atverti kamerų duris siuntiniams, kviesti pas pareigūnus.

Prižiūrėtojai taip pat privalo kontroliuoti, kad kaliniai nebendrautų tarpusavyje. Vitalijus ir Valerijus tikino, kad tai padaryti fiziškai neįmanoma.

Atlyginimas - nedidelis

Nelengvą ir fizinį, ir psichologinį krūvį patiriantys prižiūrėtojai uždirba mažai. Vitalijus prisiminė, kad didžiausias atlyginimas atskaičius mokesčius buvo 1199 litai. LTIK tinklalapyje skelbiama, kad oficialus atlyginimas – 1100 litų atskaičius mokesčius.

„Už darbą dviejuose postuose turėtų mokėti priedus, tačiau aš tokių nesu gavęs“, – pasakojo Valerijus.

Blogiau nei su kaliniais

L.T. pašnekovai tikino, kad bendraudami su nuteistaisiais ar kaliniais jie patirdavo gerokai mažiau psichologinio spaudimo nei kalbėdami su viršininkais. Kaip pavyzdį jie pasakojo, kaip vienas prižiūrėtojas nuėjo į tuščią kamerą išsiplauti puoduko ir jį ten uždarė vienas vadovų.

Vėliau vyrui teko rašyti pasiaiškinimą, nors poilsio vietoje kriauklės nebuvo. „Įsivaizduokite, kokį stresą turėjo patirti prižiūrėtojas“, – kalbėjo vyrai.

Ir prisiminė, kad atėjus į korpusą kam nors iš aukštesnių vadovų, prižiūrėtojams kojas pakerta baimė: ras net ir smulkiausią nusižengimą.

„Todėl visi ir bėga iš kalėjimo. Išėjome trise, girdėjome, kad pareiškimus parašė dar devyni, keletas svarsto. Su darbuotojais kartais elgiamasi blogiau nei su kaliniais“, – tvirtino Valerijus ir Vitalijus.

Trūksta darbuotojų

LTIK direktorius Arvydas Ižička sutinka, kad jo vadovaujamoje įstaigoje yra bėdų: trūksta prižiūrėtojų, nedideli atlyginimai, sąlygos nėra idealios, nelengva dirbti, kartais vienam prižiūrėtojui tenka dirbti už kelis. Tačiau katastrofiška padėtimi to vadinti negalima.

„Kiekvienu atveju į situaciją žiūrime individualiai, atsižvelgiame į visas konfliktų priežastis. Jei žmogus dirba per 3–4 aukštus, iš jo nereikalaujame, kad visas 12 valandų nuolat vaikščiotų ir kontroliuotų kameras, leidžiame pailsėti“, – L.T. sakė A.Ižička.

Darbo užmokestis, anot direktoriaus, pareigūnams gali skirtis dėl įvairių priežasčių: stažo, turimos kategorijos, atostogų, ligų, pareigybių. „Mes su visais visiškai atsiskaitome. Kiek pinigų gauname, tiek ir išmokame“, – teigė direktorius.

„Ši profesija negerbiama“

L.T. žurnalistams apsilankius LTIK, A.Ižička parodė įrengtus prižiūrėtojų poilsio kambarius. Juose išties buvo minimalios sąlygos užkąsti, nors tokioje aplinkoje apetitu pasigirti galėtų ne kiekvienas. Ypač prastai atrodo dar neremontuotų korpusų vidus.

„Kartais ir aš nespėju laiku ar išvis pavalgyti. Tokia mūsų tarnyba. Gaila, bet mūsų visuomenėje, skirtingai nei Skandinavijoje, ši profesija negerbiama. Tik dabar daugiau dėmesio kreipiama į darbuotojų sąlygas“, – sakė nuo prižiūrėtojo LTIK karjerą pradėjęs A.Ižička.

Lukiškių tardymo izoliatorius - kalėjimas

• Darbuotojai – 394

• Prižiūrėtojai – 254

• Vyresnieji pareigūnai – 71

• Samdomi asmenys – 70

• Trūksta prižiūrėtojų – 44

• Darbo užmokestis – 1100 Lt (atskaičius mokesčius)

• Kalinių ir nuteistųjų – apie 940–980 (skaičius nuolat kinta)

L.T.