aA
Maskvos Didžiuosiuose Kremliaus Rūmuose, buvusioje Rusijos carų rezidencijoje, sekmadienį šalies prezidento priesaiką davė kovo mėnesį vykusius valstybės vadovo rinkimus įtikinama pergale laimėjęs Vladimiras Putinas.
11 val. 45 min. vietos laiku (7 val. 45 min. Grinvičo laiku) prasidėjusi inauguracijos ceremonija buvo palyginti kukli, ir toli gražu neprilygo iškilmėms, kurios 1996 metais buvo surengtos V. Putino pirmtakui Borisui Jelcinui. Į valandą trukusią ceremoniją buvo pakviesta daugiau kaip 1000 svečių, kai tuo tarpu B. Jelcino priesaiką prieš ketverius metus jų stebėjo 5000.

Ceremoniją iš Didžiųjų Kremliaus rūmų tiesiogiai transliavo Rusijos televizijos.

Ji prasidėjo iškilmingu Rusijos valstybinės vėliavos ir prezidento "štandarto" - prezidento asmeninės vėliavos įnešimu į Šv. Andrejaus salę, kur vyko inauguracija, per Šv. Georgijaus ir Šv. Aleksandro sales. Po to prezidento pulko gvardiečiai į Šv. Andrejaus salę įnešė išpuoštą šalies Konstituciją.

V. Putino kortežui artėjant prie Kremliaus, į Šv. Andrejaus salę įėjo Konstitucinio teismo pirmininkas Maratas Baglajus ir kiti aukščiausi Rusijos pareigūnai. Buvo įnešta ir prezidento valdžios regalija - pirmojo laipsnio ordinas "Už nuopelnus Tėvynei".

Atvykusį į Kremlių V. Putiną prie įėjimo į rūmus pasitiko Kremliaus komendantas. Po to V. Putinas Kremliaus salėmis pro susirinkusius svečius žengė į Šv. Andrejaus salę, kur jo jau laukė B. Jelcinas.

Tuomet Centrinės rinkimų komisijos pirmininkas Aleksandras Vešniakovas perskaitė rezoliuciją, patvirtinančią V. Putino pergalę kovo 26 dieną vykusiuose prezidento rinkimuose.

M. Baglajus priėmė V. Putino prezidento priesaiką, duotą padėjus ranką ant tos pačios Konstitucijos, ant kurios prisiekė ir B. Jelcinas.

Po to buvo sugrotas nacionalinis Rusijos himnas, o virš Kremliaus iškelta prezidento vėliava.

B. Jelcinas pasakė trumpą kalbą, kurioje akcentavo taikaus ir sklandaus valdžios perdavimo svarbą Rusijai. Tam didelį dėmesį savo inauguracinėje kalboje skyrė ir V. Putinas. Taip pat B. Jelcinas V. Putinui perdavė prezidento valdžios regalijas.

Naująjį Rusijos prezidentą pasveikino 30 patrankų salvių.

Po to V. Putinas išėjo į Kremliaus pagrindinę Soboro aikštę stebėti Kremliaus gvardiečių parado.

Vėliau V. Putinas ketina padėti vainiką ant netoliese esančio Nežinomo kario kapo.

Inauguracinės ceremonijos kuklumą sąlygojo ir įtempta V. Putino sekmadienio darbotvarkė. Pasak šaltinių Kremliuje, 15 val. V. Putinas surengs ministrų kabineto posėdį. Manoma, jog jo metu vyriausybė valstybės vadovui sudės savo įgaliojimus.

20 val. (16 val. Grinvičo laiku) Kremliuje, Valstybiniuose Kremliaus rūmuose planuojamas oficialus priėmimas, po kurio miestą nušvies šventinis fejerverkas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.