aA
Rusijos komunistų lyderis Genadijus Ziuganovas savo pareiškime paragino Rusijos ir užsienio organizacijas apginti Lietuvoje kalinamus Mykolą Burokevičių, Leoną Bartaševičių, Juozą Kuolelį ir Janą Prokopovičių kaip "SSRS piliečius".
"Kadangi kai kurie politiniai kaliniai yra SSRS piliečiai, neturintys Lietuvos pilietybės, tai Rusija, kaip SSRS teisių perėmėja, turi teisę ir pareigą siekti, jog Lietuvoje nebūtų pažeidžiamos žmogaus teisės", teigiama G. Ziuganovo pareiškime, šeštadienį perduotame BNS.

"Turimomis žiniomis, Lietuvos politinių kalinių M. Burokevičiaus, L. Bartaševičiaus, J. Kuolelio ir J. Prokopovičiaus sveikatos būklė katastrofiškai blogėja. Lietuvos kalėjime lėtai miršta žmonės, kurių nekaltumą pripažįsta net jų buvę politiniai priešininkai", teigia G. Ziuganovas.

Komunistų lyderis savo teiginius parėmė "buvusių "Sąjūdžio" vadovų Butkevičiaus ir Petkevičiaus" pareiškimais, kurie, pasak jo, "faktiškai patvirtino, jog Sovietų armijos kariai nekalti dėl žmonių žūties prie Vilniaus televizijos bokšto 1991 metų sausio 13 dieną".

"Šiuos įvykius nagrinėjančio ETPA atstovo S. Grosso pranešimas taip pat leidžia suabejoti M. Burokevičiui ir jo bendražygiams paskelbto nuosprendžio teisėtumu", tvirtino G. Ziuganovas.

"Sensacingi buvusių "Sąjūdžio" lyderių pareiškimai turėtų sąlygoti nuosprendžio peržiūrėjimą. Tačiau apeliacinis teismas atsisakė paleisti pagyvenusius ir sunkiai sergančius žmones, pasižadant neišvykti. Todėl labai stebina Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto, ESBO, Europos parlamento, ETPA bei kitų tarptautinių organizacijų pozicija, joms stengiantis nepastebėti Lietuvoje laikomų politinių kalinių, kurie buvo nuteisti, remiantis sufalsifikuotais įkalčiais, bei žiauraus elgesio su jais", teigė Rusijos komunistų partijos vadovas.

"Kadangi šie asmenys lieka įkalinti, Lietuvos prezidentas, Seimas bei Vyriausybė kartu su Europos sąjungininkais prisiima sunkią atsakomybę už tyčinį politinių kalinių žudymą", pareiškė G. Ziuganovas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.