aA
Vilniaus apygardos teismui pirmadienį nepavyko pradėti nagrinėti Lietuvos gyventojų genocidu sovietų okupacijos metais kaltinamų penkių buvusių Lietuvos SSR Valstybės saugumo ministerijos (MGB) agentų ir agentų-smogikų baudžiamosios bylos.
Susirinkusi į pirmąjį teisiamąjį posėdį teisėjų kolegija sustabdė bylą, iki pagerės vieno teisiamųjų, Broniaus Viater, sveikatos būklė. 77 metų teisiamąjį yra ištikęs galvos smegenų insultas ir paralyžiuota kairioji pusė, nuo lapkričio pradžios jis gydosi M. Marcinkevičiaus ligoninėje Vilniuje. Medikų teigimu, ligoninėje jis dar bus gydomas iki gruodžio 22 dienos.

B. Viater dar neįteikta ir kaltinamoji išvada, nes jis susirgo spalį, kai įvyko tvarkomasis bylos posėdis.

Pagal įstatymus, neįteikus teisiamajam kaltinamosios išvados, teismas negali pradėti nagrinėti bylos. Todėl nepradėti bylos ir sustabdyti nagrinėjimą prašė ir prokuroras, ir teisiamųjų gynėjai.

Į posėdį neatvyko ir dar vienas teisiamasis, 75 metų Kazys Kregždė. 1 grupės invalidumą turintis K. Kregždė gydomas Naujosios Vilnios psichiatrijos ligoninėje.

Į posėdį buvo atvykę tik vienas nukentėjusysis. Kiti, dar 5 nukentėjusieji raštu pranešė, kad yra senyvo amžiaus ir ligoti, todėl negali vaikščioti į teismus. Vienintelis atvykęs į teismą nukentėjusysis prašė atidėti bylą, nes be B. Viater, kuris, jo manymu, yra svarbiausias teisiamasis, bylos pradėti negalima.

Į posėdį atvykę trys teisiamieji - Ignas Tamošiūnas, Algirdas Lapinskas ir Pranas Preikšaitis taip pat nenorėjo, kad byla būtų pradėta nagrinėti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.