aA
Pusiaujo Gvinėjos atstovam iš sulaikyto Lietuvos laivo "Rytas" iškrovus dalį šaldytos žuvies, laivo krovinio grobstymas šeštadienį nutrauktas. Kaip BNS pirmadienį sakė laivo operatorės UAB "Baltic Atlant Shipping" atstovas Bronius Bikulčius, vietos pareigūnai, iškrovę maždaug 80 - 90 tonų šaldytos žuvies, šeštadienį nutraukė krovimo darbus.
Laivas
"Ryto" triumuose yra 2656 tonos šaldytos žuvies ir daugiau kaip 100 tonų žuvies miltų. Maždaug 1 milijono JAV dolerių vertės krovinys priklauso Belgijos bendrovei "Luyben ALG. Handelsmaat NV".

Anot B. Bikulčiaus, šeštadienį "Ryto" kapitonas Valentinas Malychinas buvo susitikęs su Pusiaujo Gvinėjos saugumo viceministru, kuris laivui paskirtą baudą sumažino nuo 1,3 mln. iki 500 tūkst. JAV dolerių.

Pasak B. Bikulčiaus, jeigu bauda būtų sumažinta iki 5 tūkst. JAV dolerių, laivas pajėgtų ją sumokėti. Šiuo metu visai laivo įgula ir kapitonas yra laive.

"Rytas" buvo sulaikytas lapkričio 10 dieną prie Pusiaujo Gvinėjos Bioko salos, kai plaukė iš Mauritanijos į Kamerūną. Lietuvos laivas buvo nukreiptas į salos Malabo uostą, kur tebėra iki šiol. Pusiaujo Gvinėjos pareigūnai tik po maždaug 10 dienų Lietuvos jūreiviams pateikė oficialius kaltinimus nelegalia žvejyba.

Laivo savininkė UAB "Baltlanta" ir operatorė "Baltic Atlant Shipping" teigia, kad "Rytui" pareikšti kaltinimai visiškai nepagrįsti, šis laivas negali verstis nei legalia, nei nelegalia žvejyba, nes yra ne žvejybinis, o krovininis laivas, skirtas gabenti šaldytiems kroviniams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.