aA
Remiantis balsavusių rinkėjų apklausa, buvęs komunistas Jonas Ilijesku (Ion Iliescu) sekmadienį vykusiuose Rumunijos prezidento rinkimuose surinko apie 36 proc. balsų ir pirmauja prieš savo priešininką nacionalistų ekstremistą Korneliu Vadimą Tudorą (Corneliu Vadim Tudor) iš "Romania Mare" (Didžioji Rumunija) partijos. Už šį kandidatą savo balsus atidavė apie 27 proc. piliečių. Kadangi nė vienas kandidatas nesurinko absoliučios daugumos, naujasis šalies prezidentas paaiškės po antrojo rinkimų rato, kuris įvyks gruodžio 10-ąją.
Socialinės demokratijos partijai (PDSR) priklausantis J.Ilijesku (Ion Iliescu) vakare pažymėjo, kad nei jis, nei PDSR neleis šaliai nukrypti nuo demokratijos kurso. Klysta tie, kurie mano, kad mes problemų sprendimo ieškosime totalitarinėje praeityje, kalbėjo jis.

K.V.Tudoras (Corneliu Vadim Tudor) pareiškė, jog džiaugiasi, kad jį nuo J.Ilijesku (Ion Iliescu) skiria tik 10 proc. balsų. Tai nėra "neįveikiama kliūtis" nugalėti J.Ilijesku (Ion Iliescu) antrajame rate, teigė jis.

Kalbėdamas apie Rumunijos perspektyvas integruotis į Europos Sąjungą (ES), K.V.Tudoras (Corneliu Vadim Tudor) sakė, kad ES pirmiausiai turi įtikinti Bukareštą, jog narystė organizacijoje šaliai yra reikalinga. Jam tapus prezidentu, "prasidės naujas gyvenimas". Jis esąs ne ekstremistas, o "apdriskusių, išalkusių ir nusivylusių vadovas".

Remiantis apklausų duomenimis, J.Ilijesku (Ion Iliescu) Socialinės demokratijos partija (PDSR) sekmadienį vykusiuose parlamento rinkimuose gavo 40 proc. balsų ir tapo stipriausia frakcija. Antroje vietoje su 22 proc. atsidūrė K.V.Tudoro (Corneliu Vadim Tudor) "Romania Mare" partija, o trečioje - 10 proc. - nacionalliberalai.

Piliečių aljansas CDR 2000, praėjusius ketverius metus siūlęs premjerus, surinko tik 6 proc. balsų ir į parlamentą nepateko. Partijų aljansams Rumunijoje galioja 10 proc. barjeras. Oficialūs rinkimų rezultatai bus paskelbti ne anksčiau kaip antradienį.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.