aA
Kremliuje svarstomi planai suteikti prezidentui įgaliojimus griežčiau kontroliuoti Rusijos politiką. Be kita ko, svarstoma galimybė panaudoti slaptąsias tarnybas politiniams oponentams susekti ir slopinti, penktadienį pranešė laikraštis "Komersant".
Šis verslo dienraštis priklauso galingam magnatui Borisui Berezovskiui ir dažnai atspindi jo poziciją Kremliaus vidaus kovoje.

Buvęs KGB karininkas V. Putinas kovo 26 dieną buvo išrinktas prezidentu. Šį sekmadienį jis bus inauguruotas į prezidentus. Po to jis sudarys naują administraciją, dėl kurios postų dabar varžosi konkuruojantys Maskvos politiniai klanai.

Šią savaitę pasirodžiusi straipsnių serija laikraštyje "Komersant" tikriausiai atspindi šią kovą geriau už bet kokius Kremliaus žingsnius įvesti autoritarinę kontrolę.

Šiuose straipsniuose "Komersant" rašo apie pasiūlymą sukurti politinį prezidento direktoratą, kuris remtųsi Federaline saugumo tarnyba (FST) - pagrindine sovietinio KGB paveldėtoja.

Paskelbtasis dokumentas "apibrėžia FST ir kitų žvalgybos agentūrų įtraukimą į prezidento politinio direktorato veiklą, kaip strateginę būtinybę".

Šis dokumentas numato, kad politinis direktoratas kontroliuos politines partijas ir kandidatus, rinkdamas kompromituojančią informaciją apie oponentus ir manipuliuodamas spauda. Kaip pavyzdį, "Komersant" aprašo galimą atvejį, kai Kremlius sužino, jog laikraštyje turi pasirodyti jam nepalankus straipsnis.

Tuomet direktoratas įdėtų savo straipsnį "su tokia faktų interpretacija, kad opozicijos straipsnis atrodys pasenęs ir neįdomus", rašo "Komersant".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.