aA
Kūdikiai iš mėgintuvėlio. Diskusijos dėl jų kyla, slopsta, vėl sprogsta. Oponentai ieško ir randa vis naujų argumentų šventajame Rašte, žmogaus teisių konvencijoje, tautos tradicijose, gamtoje, Baudžiamajame kodekse, užsienio šalių praktikoje. Naujajam Seimui netrukus teks narplioti užtrukusią dviprasmišką situaciją ir pagaliau sudėti visus taškus ant i. Leis ar... uždraus? Alvydas Jokšas kovos už savo teisę.
Gydytoja
Gydytoja
© "Lietuvos žinios"
Šiandien pažeisime du tabu. Pacientas, ieškantis medicinos paslaugos, reikalaujančios ypatingo konfidencialumo, atvirai pasakos, ko jam reikia, išsakys savo pretenzijas Seimui, Bažnyčiai, visuomenei. O medikė komentuos ne tik šio paciento siekius - ji tarsi kirs šaką, ant kurios sėdi, nes atsakys ir į pačius neparankiausius klausimus iš savo darbo srities, kuri kai kam apskritai nepriimtina.

Pacientas

Telšių rajono gyventojas Alvydas Jokšas turi bėdą jo žmona negali natūraliai pastoti.

- Alvydai, ar tikrai ne dėl jūsų kaltės žmona negali pastoti?

- Aš - niekuo dėtas. Telšių "veterinoriai" (kitaip negaliu jų pavadinti), operuodami žmoną, taip ją supjaustė, kad spermatozoidai negali patekti ten, kur reikia.

- Ar jau tarėtės su dirbtinio apvaisinimo specialistais? - Prieš keletą metų buvome su žmona Maskvoje. Ten ši paslauga kainavo 400 JAV dolerių. Rusų gydytojai suprato, kad nesu iš tų, kuriuos galima apgaudinėti, todėl atvirai pasakė, kad tikimybė pastoti yra nedidelė. Kiek žinau, ir Lietuvoje mažai kam pavyksta taip pastoti. O pinigai dideli. Girdėjau, kad tokia paslauga kainuoja 8-9 tūkst. litų, tačiau niekur negirdėjau, jog kas nors duotų nors 50 procentų garantijų. Iš dirbtinai apvaisintų moterų pastoja tik 30-35 procentai.