aA
Billo Clintono (Bilo Klintono) administracija vėl pagrasino Rusijai ekonominėmis sankcijomis už tai, kad ji tęsia karinį techninį bendradarbiavimą su Iranu.
White house
Amerikos žiniasklaida cituoja anoniminį "aukštą administracijos pareigūną", pareiškusį, jog "mes pasakėme Rusijai, kad jeigu jis vienašališkai pasitrauks iš susitarimo, padariniai, tarp jų - galimos ekonominės sankcijos, neišvengiami".

Turimas omenyje 1995 metų konfidencialus tuometinių Ruisjos vyriausybės vadovo Viktoro Černomyrdino ir JAV viceprezidento Alo Gore'o (Elo Goro) susitarimas, kuriuo remiantis Rusija pažadėjo apsiriboti Konvencijomis nedraudžiamų ginklų tiekimais Irakui tik pagal tuo metu galiojusias sutartis ir nesudaryti naujų ginklų tiekimo sutarčių.

Tačiau siekdami sukompromituoti A. Gore'ą kaip kandidatą į prezidentus, jo priešininkai išviešino šį susitarimą, kurį abi šalys įsipareigojo laikyti paslaptyje. Kadangi JAV pažeidė svarbiausią susitarimo principą, Rusija turi pagrindo jo nebesilaikyti.

Savo ruožtu Vašingtonas aukščiausiu lygiu mėgino įtikinti Rusijos vadovybę netęsti karinio bendradarbiavimo su Iranu. To primygtinai prašė prezidentą Vladimirą Putiną JAV prezidentas B. Clintonas per susitikimą Brunėjuje. Tačiau jokių grasinimų tada jis nepateikė.

Dabar administracija imasi tokių grasinimų, nors ir užmaskuotų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.