aA
Vakar iš Pusiaujo Gvinėjoje, Malabo uoste, areštuoto Lietuvos transportinio laivo "Rytas" vietos kariškiai pradėjo krauti šaldytos žuvies krovinį. Lietuvos laivas "Rytas", sulaikytas Pusiaujo Gvinėjos kariškių, jau dvi savaites laikomas šios šalies Malabo uoste.
Fish
LŽ primena, kad praėjusią savaitę laivo įgula buvo vietos valdžios apkaltinta nelegalia žvejyba Pusiaujo Gvinėjos teritoriniuose vandenyse.

Nors laivą agentuojanti bendrovė "Baltic Atlant Shipping" neigia įgulą žvejojus, mat laivas tam nepritaikytas, Pusiaujo Gvinėjos valdžia pateikė laivui ieškinį - sumokėti 1 mln. ir 300 tūkst. dolerių dydžio baudą. Kaip LŽ rašė, "Ryto" gabentas šaldytos žuvies ir žuvų miltų krovinys kainuoja 1 mln. JAV dolerių.

Kaip ir anksčiau, 35 žmonių įgula yra laive, o kapitonas, vyresnysis kapitono padėjėjas bei vyresnysis mechanikas yra sulaikyti ir apgyvendinti viename Malabo viešbutyje. Į laivą jie negrįžta.

B.Bikulčius LŽ vakar telefonu pranešė, jog Pusiaujo Gvinėjos kariškiai vakar vėl pradėjo į krantą krauti "Ryto" krovinį.

Laivo operatoriaus atstovo B.Bikulčiaus duomenimis, kariškiai gavo savo valdžios įsakymą iškrauti šaldytą žuvį per dvi paras.

"Nors to per tokį trumpą laiką negalėtų atlikti niekas", - įsitikinęs B.Bikulčius.

Regis, laivo ir jo įgulos likimas vis dar lieka neaiškus - laivo savininkas 1,3 mln. JAV dolerių baudos sumokėti neįstengtų. Įgulą laive vis dar saugo ginkluoti vietos kariškiai.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir kultūros departamento direktoriaus Petro Zapolsko teigimu, Lietuva jau kreipėsi į Prancūzijos ir Ispanijos ambasadas Pusiaujo Gvinėjoje, prašydama šių šalių konsulų apsilankyti įvykio vietoje.