aA
Pastarosiomis dienomis ypač karštai diskutuojant dėl finansavimo krašto apsaugai ir švietimui bei mokslui, kiek pritilo diskusijos dėl žemės ūkio.
Nors Seimo Kaimo reikalų komitete netgi tarp valdančiosios koalicijos narių - socialliberalų - buvo kilęs didžiulis nepasitenkinimas Vyriausybės programa (kurioje numatyta žemės ūkiui skirti 10 proc. valstybės, o ne nacionalinio biudžeto lėšų) maištas laive buvo užgesintas.

Socialliberalai patikėjo premjero Rolando Pakso duotu žodžiu, neskriausti žemės ūkio.

Tačiau po ligos į darbą sugrįžęs Seimo pirmininko pavaduotojas, Valstiečių partijos lyderis Ramūnas Karbauskis neketina taip lengvai pasiduoti.

R.Karbauskis primena, kad Vyriausybės programos kaimo politikos skyrių palaikė tik penki iš dvylikos Seimo Kaimo reikalų komiteto narių. Tuo tarpu “prieš” balsavo 4 parlamentarai, o dar 3 - susilaikė.

R.Karbauskis neslepia, kad jei jam nepavyks pasiekti savo - jis trenks Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui pareiškimą, atsisakąs Seimo vicepirmininko posto. Valdančiajai koalicijai gyvybiškai svarbus keturių Valstiečių partijos narių palaikymas.

R.Karbauskis gavo Seimo vicepirmininko postą tik už tai, kad valstiečiai pažadėjo remti valdančiąją daugumą.

Netekę valstiečių paramos Naujosios politikos bloko partneriai: liberalai, socialliberalai, centristai ir modernieji krikščionys demokratai teturėtų 67 balsus. Svarbiems sprendimams priimti reikia turėti ne mažiau kaip pusė - 71 parlamentaro balso.

Ar valdančioji dauguma, padedama Prezidento Valdo Adamkaus Gynimo tarybos posėdyje, užglaisčiusi nesutarimus, nesubyrės dėl žemės ūkio?

Tai komentuoja:

Ramūnas Karbauskis Seimo pirmininko pavaduotojas, Valstiečių partijos lyderis

Gintaras Steponavičius Seimo pirmininko pavaduotojas, liberalas