aA
JAV pareigūnai sutelkė dėmesį į keletą įtariamųjų, praėjusią savaitę galėjusių įvykdyti atakas prieš vienas populiariausių interneto svetainių, pranešė įvairūs šaltiniai pirmadienį. Tuo tarpu ekspertams išsiaiškinus, jog dėl atakų kalta nauja programa "Tribal Flood Network", naudojama įsilaužimui į kompiuterių tinklus, interneto saugumo bendrovės atnaujino savo kuriamas programas, kad šios apsaugotų nuo naujų atakų.
Šaltiniai JAV teisėtvarkoje teigė, jog FTB padarė pažangą, bandydama išsiaiškinti atakų šaltinius, tačiau pareigūnai nesitiki, jog greitai tyrime įvyks lūžis ar bus galima sulaikyti kaltininkus. FTP atstovė spaudai atsisakė komentuoti tyrimo eigą.

Savaitgalį FTB ketino apklausti 20-metį programuotoją pravarde "Mixter", gyvenantį Vokietijos Hanoverio mieste, kuris sukūrė ''Stacheldraht'' - "Tribal Flood" programos variantą, tačiau teigė jo pačio nelaiką įtariamuoju. Nenorėjęs savo pavardės skelbti teisėtvarkos pareigūnas teigė, jog FTB apklausė "hakerius", kompiuterių saugumo ekspertus ir visus, galinčius turėti kokių nors žinių apie atakas. Jo teigimu, konkrečių įtariamųjų kol kas nėra.

Tuo tarpu interneto pokalbių kambariuose apstu "hakeriais" besivadinančių asmenų, savanoriškai prisiimančių kaltę už atakas. Nors tikrieji "hakeriai" smerkia tokius veiksmus. "Tie, kurie tai padarė, yra idiotai. Tai, ką jie darė, yra visiškai kvaila", teigia vienas 17-metis "hakeris", kuris buvo įsilaužęs į JAV vyriausybės svetaines.

FTP apklaustas "Mixter" šeštadienį išplatintame pareiškime pripažino, kad jo sukurta programa galėjo būti panaudota atakoms, tačiau jis pabrėžė, kad kurdamas programą tenorėjo pademonstruoti svetainių pažeidžiamumą. "Žinoma, pastarosios atakos prieš elektroninės komercijos svetaines yra visai kas kita, jos visiškai neteisėtos ir nusikalstamos", teigiama pareiškime. Keletas kompiuterių buvo įvardinti kaip "zombiai" - kompiuteriai, kuriais pasinaudoja vandalai - galėję būti panaudoti atakoms prieš "Yahoo Inc.", "eBay Inc.", "E-Trade Group Inc." ir kitas svetaines praėjusią savaitę. Tokie kompiuteriai buvo aptikti keletame universitetų tinklų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.