aA
JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) pradėjo kriminalinį tyrimą dėl naujojo viruso, ketvirtadienį nusiaubusio daugybę kompiuterių visame pasaulyje.
JAV valdžios institucijos, tarp jų Valstybės departamentas, CŽV ir Gynybos departamentas, pranešė, kad jų kompiuterių sistemas paveikė virusas, tačiau svarbiausiems duomenims pakenkta nebuvo.

Virusas, pirmiausia pasirodęs Tolimuosiuose Rytuose, buvo pavadintas “meilės” virusu (Love Bug), nes buvo platinamas kartu su elektroninio pašto laišku, kurio tema “I love you” (aš tave myliu).

Virusas aktyvuojasi kompiuterio vartotojui atidarius failą ir ima siųsti užkrėstąjį failą visais elektroninio pašto adresais, esančiais adresų knygelėje. Dėl šios priežasties atsiradęs milžiniškas elektroninio pašto laiškų srautas užtvindė kompiuterių sistemas.

Anot pranešimų, viruso kilmės šalis - Filipinai. Kaip pranešė “ZDNet News”, Filipinų interneto paslaugų teikėjas “Sky Internet” jau ieško autoriaus, kuris viruso kode pasirašė “Spyder, Manila, Philippines” bei pridėjo komentarą “I hate go to school” (Aš nemėgstu eiti į mokyklą). Įvairiais duomenimis, JAV buvo užkrėsta apie 1 mln., o visame pasaulyje 1,27 mln. kompiuterių. Valstybės departamentas buvo priverstas atjungti visus kompiuterius nuo interneto, pranešė atstovas spaudai.

Virusas plinta labai greitai. Vienas radijo laidų vedėjas Teksaso valstijoje gavo 1500 žinučių su virusu.

Nuo viruso smarkiai nukentėjo ir Europa. “Love bug” išvedė iš rikiuotės Didžiosios Britanijos Bendruomenių rūmų, Danijos parlamento, Šveicarijos federalinės vyriausybės bei daugybės bankų ir kitų kompanijų kompiuterių sistemas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.