aA
Kompiuterių virusas "Love Bug" visame pasaulyje išvedė iš rikiuotės milijonus kompiuterių bei elektroninio pašto sistemų ir prasiskverbė net į Pentagono bei Didžiosios Britanijos parlamento kompiuterius.
Tai sparčiausiai plintantis virusas pasaulyje. Paleistas iš dviejų Filipinų elektroninio pašto adresų, ketvirtadienį jis smogė Taivano ir Honkongo bendrovėms, o po to persimetė į Europą ir Jungtines Valstijas. Azijos šalių vyriausybės bei įmonės ir penktadienį nepraranda budrumo.

Virusas pasirodo elektroninėse žinutėse pavadinimu "ILOVEYOU" (Aš tave myliu). Vartotojams susigundžius atidaryti šias žinutes, jis išveda iš rikiuotės jų elektroninio pašto sistemas.

Atsirado mažiausiai du šio viruso variantai. Vieno jų temos eilutėje yra žodis "Joke" (pokštas). Kitas, pavadintas "Susitikim" turi tokią temos eilutę - "Susitikim shi vakara kavos puodukui...". Tačiau prie jo prijungtas failas yra toks pat kaip ir prie "Love Bug".

Šis virusas ėmė plisti iš dviejų Filipinų elektroninio pašto adresų, penktadienį pranešė interneto paslaugas teikianti Manilos bendrovė "Access Net Inc", kurios paslaugomis buvo pasinaudota. Vėliau ši bendrovė įšaldė šias sąskaitas.

"Šio viruso autorius per "Supernetą" panaudojo du elektroninio pašto adresus - spyder@super.net.ph ir mailme@super.net.ph", pareiškė "Reuters" vienas bendrovės vadovų. "Access Net" yra iš anksto apmokamos interneto paslaugas teikiančios bendrovės "Supernet" savininkė.

Tačiau nėra jokių įrodymų, kad virusą paskleidęs kompiuterių chuliganas būtų įsikūręs Filipinuose. Kadangi už paslaugas buvo apmokėta iš anksto, nėra galimybių nustatyti minėtų sąskaitų savininką. Šiomis dviem elektroninio pašto sąskaitomis galėjo pasinaudoti bet kurioje pasaulio vietoje esantis asmuo.

Šiuo virusu ketvirtadienį užsikrėtė net Pentagono ir kitų JAV vyriausybės įstaigų kompiuteriai. Tačiau jis nepateko į jokias įslaptintas sistemas.

Tačiau viruso įtaka Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kompiuteriams buvo "nereikšminga", tuo tarpu į Baltųjų rūmų sistemą virusas išvis neįsiskverbė, pareiškė šių įstaigų atstovai spaudai.

Britanijos parlamento Bendruomenių Rūmai maždaug dviem valandoms uždarė savo elektroninio pašto sistemą, kad apsisaugotų nuo viruso.

Viruso poveikį Azijoje greičiausiai sumažino tai, kad keturių šalių - Japonijos, Pietų Korėjos, Kinijos ir Tailando - rinkos buvo uždarytos šventėms. Tačiau specialistai įspėjo, kad tikrasis viruso poveikis dar gali atsiskleisti savaitgalį.

Ketvirtadienį virusas užgriuvo maklerių ir maisto produktų bendroves, žiniasklaidos, automobilių ir technologijos gigantus, taip pat universitetus bei viso pasaulio medicinos institucijas.

Kompiuterių ekspertai pareiškė, kad virusas smogė net "dešimtims milijonų" kompiuterių ir padarė milijoninių ar net milijardinių nuostolių dėl prarastų duomenų, pertraukto darbo, taip pat žalos atitaisymo sąnaudų.

Šią pavojingą elektroninę žinutę gavo 80 proc. Vokietijos ir 70 proc. Britanijos asmeninių kompiuterių, apskaičiavo JAV bendrovė "Network Associates Inc", kuri yra didžiausia pasaulyje antivirusinės programinės įrangos tiekėja.

Šį virusas specialistai lygina su pernykščiu virusu "Melissa", kuris paplito per kompiuterių sistemas Jungtinėse Valstijose. 1999 metų kovą "Melissa" pateko į 300 000 kompiuterių. Tačiau identifikavus "Love Bug", nuvo nustatyta, kad per pirmąsias 10 valandų jis plito net du kartus sparčiau už virusą "Melissa".

BNS