aA
JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas sekmadienį išskrido iš Islamabado po susitikimo su Pakistano prezidentu Pervezu Musharrafu ir šalies užsienio reikalų sekretoriumi Inamul Haqu, užbaigdamas savo misiją Pakistane ir Indijoje, kuriose jis bandė padėti nesutaikomoms branduolinėms priešininkėms, rasti taikų aštrios regioninės krizės sprendimą.
C.Powell
C.Powell
C.Powellas sekmadienį praleido penkias valandas Pakistano sostinėje, į kurią jis atvyko iš Delio, kur susitiko su šalies ministru pirmininku Atalu Behari Vajpayee, vicepremjeru Lalu Krishna Advani ir užsienio reikalų ministru Yashwantu Sinha.

C.Powellas Indijos lyderius paragino paleisti Kašmyro politinius kalinius ir duoti leidimą užsienio stebėtojams stebėti spalio mėnesį šiame regione vyksiančius vietos rinkimus. Jis taip pat paragino Delį imtis daugiau veiksmų įtampai tarp Indijos ir Pakistano mažinti.

"Tikimės, kad Indija imsis tolesnių žingsnių sumažinti įtampą, atsakydama į Pakistano pažadus ilgiau neberemti (separatistų kovotojų) infiltracijos", - prieš susitikimus su aukštais Indijos pareigūnais Delyje žurnalistams sakė C.Powellas, Azijoje besilankantis su taikos misija.

Tuo tarpu P.Musharrafas prieš derybas su JAV valstybės sekretoriumi pareiškė, kad jam nebėra tikslinga siūlyti daugiau nuolaidų Indijai. "Daugiau neturiu ką padaryti, nes mes tai jau padarėme", - sakė Pakistano vadovas, su atvykusiu JAV valstybės sekretoriumi pozuodamas fotografams.

P.Musharrafas atmetė Indijos kaltinimus, kad Pakistane įsikūrę musulmonų maištininkai ir toliau kerta Kašmyrą dalijančią demarkacinę liniją ir rengia išpuolius Indijos valdomoje šio Himalajų regiono dalyje.

Tačiau C.Powellas sakė, kad islamistų infiltracijos į Indijos kontroliuojamą Kašmyrą mastai sumažėjo, bet nenutrūko, kaip tikina Islamabadas, ir perspėjo, kad JAV atidžiai stebės sukilėlių separatistų judėjimą ginčijame regione.

Vizito metu C.Powellas dar kartą paragino abi branduolines kaimynes susėsti prie derybų stalo, tačiau šiam siūlymui, kurį remia Pakistanas, vis dar priešinasi Indija.

Himalajuose esantis Kašmyro regionas yra pagrindinė prieš septynis mėnesius, po gruodžio išpuolio Indijos parlamente, kuriuo Delis apkaltino Pakistane įsikūrusius kovotojus, kilusios įtampos priežastis.

Indija kaltina Pakistaną maišto Džamu ir Kašmyre, kuris yra vienintelė musulmonų dominuojama Indijos valstija, kurstymu. Islamabadas šiuos kaltinimus neigia. Iš Islamabado JAV valstybės sekretorius išvyko į Tailando sostinę Bankoką.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.