aA
Europos Komisijos (EK) pirmininkas Romano Prodi (Romanas Prodis) šeštadienį pripažino galimybę, jog spalio mėnesį įvyksiančiame referendume Airijos rinkėjams nepritarus Nicos sutarčiai, 2004 metais numatytas pirmasis Europos Sąjungos (ES) plėtros etapas gali būti atidėtas.
Romano Prodi
Romano Prodi
"Komisija yra vieninga tuo klausimu, jog mums reikėtų laikytis numatyto galutinio termino ir tai bus patvirtinta viršūnių susitikime Kopenhagoje", - sakė jis, užsimindamas apie gruodžio mėnesį numatytą susitikimą, užbaigsiantį Danijos pirmininkavimą Sąjungai.

"Tačiau mes privalome būti pasirengę ir kitoms galimybėms, ypač jeigu antrajame referendume Airijoje bus nepritarta Nicos sutarčiai. Mes turėsime išspręsti galimus padarinius", - dienraščiui "El Pais" sakė R.Prodi.

2001 metų birželio mėnesį Airijos rinkėjai, 54 proc. balsų nepritarę Nicos sutarčiai dėl ES plėtros, numatančiai reformuoti ES institucijas, kad blokas sugebėtų efektyviai veikti priėmęs dešimt naujų narių iš Rytų Europos ir Viduržemio jūros regiono, šokiravo Europos sostines.

Iki šių metų pabaigos sutartį turi ratifikuoti visos 15 ES narių. Referendumas yra rengiamas tik Airijoje. "Atidėjau į šalį tvarkaraštį ir tęsiu jo nagrinėjimą šį rudenį, - teigė R.Prodi. - Tikiuosi, jog Kopenhagoje turėsime aiškų galutinį atsakymą. Iki to laiko vienintelis dalykas, dėl kurio gali būti uždelstas procesas, yra referendumas Airijoje".

Kopenhagoje įvyksiančiame viršūnių susitikime bus apsvarstyti Kipro, Čekijos, Estijos, Vengrijos, Latvijos, Lietuvos, Maltos, Lenkijos, Slovakijos ir Slovėnijos prašymai dėl narystės ES.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.