aA
Sekmadienį trijuose pietų Serbijos miestuose prasidėjo rinkimai, laikomi pirmuoju pernai sudaryto taikos susitarimo, kuris užbaigė daugiau kaip metus trukusį Belgrado ir albanų partizanų konfliktą, išbandymu.
Daugiau kaip 70 tūkst. rinkėjų Bujanovaco, Preševo ir Medvedžos miestuose, kur albanai sudaro gyventojų daugumą, išrinks atstovus į vietos tarybas.

Praėjusį dešimtmetį, valdant dabar jau buvusiam Jugoslavijos prezidentui Slobodanui Miloševičiui (Slobodanui Miloševičiui), vietos rinkimai šiame regione, kuris ribojasi su albanų dominuojama Kosovo provincija, buvo boikotuojami.

Visos rinkimų apylinkės savo darbą pradėjo 7 val. (ir Lietuvos laiku), kaip ir planuota, pranešė rinkimų pareigūnai. Balsuoti bus galima iki 20 val., o pirmieji neoficialūs rezultatai turėtų būti paskelbti vėlai pirmadienį.

Kol kas jokių incidentų ar pažeidimų neužfiksuota. Šie rinkimai yra tarp pagrindinių nuolaidų, kurias albanams pasiūlė Belgrado reformuotojai, 2000-ųjų spalį nušalinę S.Miloševičių.

Rinkimai vyksta po 2001 metų gegužę, tarpininkaujant NATO, sudaryto taikos susitarimo, raginančio į serbų institucijas integruoti albanų bendruomenę, kuri 1992-aisiais per nepripažintą referendumą balsavo už regiono prijungimą prie Kosovo.

Iki šio susitarimo pietų Serbiją krėtė Preševo, Medvedžos ir Bujanovaco albanų išvadavimo armijos (PMBAIA) išpuoliai. Ši ginkluota grupuotė siekė sukurti albanų anklavą, kurio tikslas būtų kada nors prisijungti prie Kosovo.

Rinkimus stebi 80 stebėtojų iš Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) ir dešimtys vietos stebėtojų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.