aA
Rumunijos diktatorius Nicolae Ceausescu (Nikolajė Čaušesku) buvo nubaustas mirtimi, nespėjęs aplankyti naujųjų svečių namų. Daugiau kaip po 10 metų šio pastato durys Bukarešte atvertos lankytojams.
Šiame pastate įkurtas 402 kambarių penkių žvaigždučių viešbutis "Marriott Grand Hotel", antradienį pareiškė JAV įsikūręs viešbučių tinklas "Marriott International". Šis viešbutis yra didžiausias Rumunijoje ir vienas didžiausių Rytų Europoje. "Marriott International" pasirašė 30 metų sutartį jam eksploatuoti.

Viešbutis įkurdintas pastate, kurį gigantomanas diktatorius pradėjo statyti dar iki savo nuvertimo. Jis ir jo žmona Elena (Jelena) buvo sušaudyti 1989 metais.

Projektui buvo skirta maždaug 150 mln. dolerių - dukart daugiau, negu praėjusiais metais Rumunijoje iš viso investuota į turizmą. Dalis pinigų išleista rekonstruoti nepatrauklią pastato išorę, kuri yra būdinga N. Ceausescu laikotarpio statybai. Lėšas skyrė Vakarų Europos bankų konsorciumas, vadovaujamas Vienoje įsikūrusio "Erste Bank", teigiama viešbučio pareiškime.

Viešbučio savininkė yra bendra Rumunijos, Austrijos ir Didžiosios Britanijos bendrovių įmonė "Societatea Companiilor Hoteliere Grand SRL". 51 proc. akcijų priklauso Austrijos bendrovei "Bau Holding Strabag".

Viešbutis yra labai arti N. Ceausescu rūmų, kuriems pastatyti buvo nugriauta trečdalis senojo Bukarešto. Diktatoriaus rūmai yra trečias pagal dydį pasaulio pastatas po Pentagono ir Cheopso piramidės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.