aA
Jungtinių Valstijų Atstovų Rūmai penktadienį pritarė prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) pasiūlymui iš pagrindų reorganizuoti vyriausybę ir įsteigti naują už šalies teritorinį saugumą atsakingą administracijos žinybą.
Į 295 balsais už ir 132 prieš priimtą įstatymą įtraukta dauguma, tačiau ne visi prezidento pasiūlymai dėl naujo Nacionalinio saugumo departamento, kuris saugotų amerikiečius nuo galimų teroristinių atakų, įsteigimo.

Ši reorganizacija bus didžiausia nuo 1947 metų, kai prezidentui Harry Trumanui (Hariui Trumenui) teko stoti į šaltąjį karą. Naujas kabineto departamentas nebuvo kuriamas 25 metus.

Baltųjų ir Atstovų Rūmų nuomone, naujajame Nacionalinio saugumo departamente, kurio metinis biudžetas sieks 38 mlrd. JAV dolerių (133 mlrd. litų), turėtų dirbti daugiau kaip 170 tūkst. darbuotojų.

Naujasis departamentas sujungs Slaptąją tarnybą, Pakrantės apsaugos žinybą ir Federalinę nepaprastųjų situacijų valdymo tarnybą. Tačiau priešingai nei norėjo G.W.Bushas, departamentui nebus perleista visa Imigracijos ir natūralizacijos tarnyba.

Įstatyme numatyta, jog prie naujosios agentūros bus priskirti tik Imigracijos ir natūralizacijos tarnybos įstatymų vykdymo priežiūros padaliniai, tuo tarpu imigracijos reikalus tvarkantys darbuotojai liks Teisingumo departamento žinioje.

Be to, Atstovų Rūmų respublikonai, gindami pilietines teises, uždraudė vadinamąją Operaciją TIPS, numačiusią Teisingumo departamentui galimybę nemokamai verbuoti sunkvežimių ir taksi vairuotojus bei pašto darbuotojus kaip informacijos teikėjus ir pagalbininkus kare su teroru.

Delegatai taip pat nepritarė idėjai įvesti nacionalinius vairuotojų pažymėjimus ir kitas identifikacijos korteles, kurias šiuo metu išduoda atskiros valstijos.

Keturi pagrindiniai naujojo Nacionalinio saugumo departamento uždaviniai bus:

- užtikrinti saugumą ore, keliuose ir geležinkelio sistemoje;

- gerinti pasirengimą nepaprastosioms situacijoms ir jų valdymą;

- užkirsti kelią cheminei, biologinei ir radiologinei atakai;

- saugoti gyvybiškai svarbius infrastruktūros objektus ir rūpintis centralizuotu žvalgybinės informacijos kaupimu ir analize.

Naujajam departamentui vadovaus dabartinis Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo biuro direktorius, buvęs Pensilvanijos valstijos gubernatorius Tomas Ridge'as (Tomas Ridžas).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.