aA
Zalcburge šeštadienį įvykęs trijų Baltijos šalių prezidentų susitikimas su Austrijos bei Portugalijos vadovais buvo įvertintas kaip ženklas, kad Lietuva, Latvija ir Estija jau šiandien yra vertinamos kaip būsimos ir lygiavertės Europos Sąjungos narės.
V.Adamkus
V.Adamkus
© "Lietuvos žinios"
Tokią nuomonę apie penkių prezidentų susitikimą išdėstė Austrijos prezidentas Thomas (Tomas) Klestilis, BNS pranešė Lietuvos prezidento atstovė spaudai Violeta Gaižauskaitė. Pasak jos, šis prezidentų susitikimas Austrijoje vadinamas "Baltijos viršūnių susitikimu".

Susitikime dalyvavo Lietuvos vadovas Valdas Adamkus, Austrijos prezidentas T. Klestilis, Latvijos prezidentė Vaira Vyke-Freiberga, Estijos prezidentas Arnoldas Ruutelis (Riūtelis) bei Portugalijos prezidentas Jorge Sampaio (Žoržė Sampajus).

Penkių prezidentų pokalbyje buvo analizuojama kova su organizuotu nusikalstamumu, nelegalia migracija, pinigų plovimu, narkotikų kontrabanda. Susitikime Austrijos vadovas pažymėjo, kad visoms šalims svarbu kuo anksčiau pradėti drauge spręsti visai Europai rūpimas problemas.

Pokalbyje pažymėta, kad Lietuva turi nemažą patirtį sienų kontrolės stiprinime bei kovoje su nelegalia migracija. Susitikime dalyvavęs Portugalijos prezidentas akcentavo, kad Portugalija niekada nepripažino Lietuvos okupacijos ir aneksijos ir šiandien vienareikšmiškai remia Lietuvos narsystę Europos Sąjungoje ir NATO.

Penkių valstybių prezidentai, kalbėdami apie Europos ateitį, pažymėjo šiuo metu vykstančių diskusijų dėl Europos ateities svarbą. Jų nuomone, svarbu, kad šiose diskusijose dalyvautų ne tik politikai, bet ir kuo daugiau paprastų piliečių. Prezidentų nuomone, tai suartintų tautas ir padėtų rasti geriausius sprendimus.

Susitikime buvo paliestas ir vizų Kaliningrado srities gyventojams klausimas.

Po susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje Lietuvos vadovas V.Adamkus pakartojo savo poziciją, kad Lietuva suinteresuota, jog būtų rastas sprendimas, palengvinantis Kaliningrado srities gyventojų vykimą per sieną įvedant ilgalaikes vizas, naudojant identifikacijos korteles ir pan.

Vykdydama ES duotą įsipareigojimą suderinti vizų režimą su Šengeno erdvės sutarties reikalavimais, kitų metų sausį Lietuva panaikins vizų lengvatas per šalį važiuojančių Rusijos traukinių keleiviams, o nuo 2003 m. liepos 1 d. vizos bus reikalingos ir Kaliningrado srities gyventojams, vykstantiems į Lietuvą ir per ją automobiliais.

Rusija nuogąstauja, kad Lietuvai ir Lenkijai panaikinus vizų režimo lengvatas Kaliningrado srities gyventojams, ši sritis taps izoliuota. Zalcburge šeštadienio pavakarę taip pat įvyks dvišalis Lietuvos ir Portugalijos prezidentų susitikimas. V.Adamkus ir J.Sampaio iki šiol nebuvo susitikę.

Vakare Baltijos šalių, Austrijos ir Portugalijos prezidentai dalyvaus Didžiuosiuose festivalio namuose vyksiančioje V.A. Mocarto operos "Don Giovanni" premjeroje. Į Vilnių Lietuvos prezidentas grįš sekmadienį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.