aA
Serbijos valdančioji koalicija DOS penktadienį pašalino Jugoslavijos prezidento Vojislavo Koštunicos vadovaujamą partiją iš savo gretų. Šiuo žingsniu įtvirtintas skilimas tarp reformatorių, 2000 metais nušalinusių nuo valdžios tuometinį Jugoslavijos prezidentą Slobodaną Miloševičių.
Sprendimas iš 18-os reformatoriškos pakraipos partijų, suvienijusių jėgas prieš S.Miloševičiaus valdymą, koalicijos pašalinti Serbijos demokratų partiją (SDP) buvo priimtas kaip atsakas į kiek anksčiau penktadienį Konstitucinio teismo priimtą V.Koštunicai palankų sprendimą.

Dabartinis Jugoslavijos prezidentas yra įsivėlęs į aštrų konfliktą su Serbijos ministru pirmininku Zoranu Džindžičiumi, vienu iš įtakingiausių asmenų valdančiojoje koalicijoje.

Birželio pabaigoje V.Koštunica patvirtino, jog jo partija pasitraukė iš Serbijos valdančiosios koalicijos po metus trukusios vidaus konfrontacijos. Nuo to laiko partija nedalyvavo koalicijos veikloje.

"(DOS) pašalino Serbijos demokratų partiją iš koalicijos gretų", - po DOS vadovybės susitikimo šiauriniame Novi Sado mieste pranešė Nedanas Čanakas, vienos iš mažesniųjų koalicijos partijų lyderis.

Serbijos vadovybei pernai birželio 28 dieną išdavus S.Miloševičių JT karo nusikaltimų teismui, Serbijos reformatorių koalicija skilo į dvi frakcijas. Viena jų remia Z.Džindžičių, o kita - V.Koštunicą, kuris griežtai priešinosi buvusio prezidento išdavimui.

Nesutarimai ypač paaštrėjo šių metų birželio 12 dieną, kai SDP deputatai išėjo iš Serbijos parlamento, protestuodami prieš 21 jų kolegos mandatų atėmimą dėl nuolatinio nedalyvavimo parlamento posėdžiuose.

Tačiau penktadienį Jugoslavijos konstitucinis teismas, išnagrinėjęs V.Koštunicos partijos skundą, paskelbė, jog DOS neturėjo teisės atimti deputatų mandatų, bei nusprendė, jog jie gali vėl užimti savo vietas parlamente.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.