aA
Nuo 2003 metų sausio 1 dienos Lietuvos, Latvijos ir Estijos piliečiai tikriausiai turės galimybę laisvai kirsti vidines šių šalių sienas, kaip kelionės dokumentais naudodamiesi Asmens tapatybės kortelėmis (ID).
Juozas Bernatonis
Juozas Bernatonis
© DELFI
Tam pritarė visų trijų Baltijos valstybių vidaus reikalų ministrai, penktadienį baigę susitikimą Palangoje. Kartu buvo pabrėžta būtinybė nedelsiant pradėti derinti tarpusavyje šalių teisės aktus, kad ID kaip kelionių dokumentą oficialiai pripažintų visos trys valstybės.

Taip pat buvo akcentuota būtinybė suderinti Baltijos šalių veiksmus kovojant prieš organizuotą nusikalstamumą. Numatyta artimiausiu metu parengti sutartį dėl trijų Baltijos valstybių policijos bendradarbiavimo.

Lietuvos vidaus reikalų ministras Juozas Bernatonis, Estijos vidaus reikalų ministras Ainas Sepikas ir Latvijos vidaus reikalų ministras Marekas Seglinis taip pat pasirašė deklaraciją, kurioje apibrėžti bendri tolesnės Baltijos Ministrų Tarybos (BMT) veiklos prioritetai bei nurodyti konkretūs susitarimai ir sutartys, kurias ketinama pasirašyti Estijos pirmininkavimo metu.

Lietuva BMT pirmininkavo nuo 2001 metų liepos 1 dienos ir formaliai lyderės misiją Estijai perdavė šią vasarą. Kaip Eltą informavo Vidaus reikalų ministerija, susitikimo metu buvo teigiamai įvertinti Lietuvos pirmininkavimo BMT metu atlikti darbai.

Ministras J.Bernatonis akcentavo, jog šuo laikotarpiu buvo daug nuveikta siekiant supaprastinti valstybės sienos kirtimo procedūras: pasirašyti du svarbūs Lietuvos ir Latvijos vyriausybių susitarimai dėl supaprastintų valstybės sienos kirtimo procedūrų, tobulinta pasienio su Latvija infrastruktūra. Numatyta ir toliau tobulinti atitinkamas procedūras Lietuvos-Latvijos ir Latvijos-Estijos valstybinių sienų kirtimo punktuose.

Be to, susitikimo metu pasirašytas Lietuvos, Estijos bei Latvijos vidaus reikalų ministerijų susitarimas dėl keitimosi informacija, kuri perduodama telekomunikacijos priemonėmis. Ministro J.Bernatonio teigimu, ši trišalė sutartis bus dar viena priemonė, leisianti tobulinti tarptautinį teisėsaugos bendradarbiavimą.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.