aA
Penktadienį Pakistane prasideda keturių vyrų, kaimo tradicinio prisiekusiųjų teismo sprendimu išžaginusių moterį, teismas. Jei bus pripažinti kaltais, jiems gresia mirties bausmė.
30 metų išsiskyrusi Muchtaran Mai birželį kreipėsi į kaimo tarybą, bandydama išspręsti ginčą tarp turtingos ir neturtingos šeimų, tačiau nieko nepešė ir dar buvo kelis kartus išprievartauta.

Iš neturtingos Gudžarų šeimos kilusi M.Mai maldavo įtakingo Mastoi klano vyrų paleisti jos brolį, kurį šie pagrobė dėl tariamo meilės romano su turtingosios šeimos moterimi.

Brolis paauglys Abdulas Šakuras kaltinimus neigė, tačiau tai nesutrukdė trims turtingosios šeimos vyrams jo išprievartauti. Kad būtų atstatyta Mastoi (Mastoi) šeimos garbė, paauglys turėjo vesti tariamai jo suvedžiotą moterį, o M.Mai turėjo atitekti vienam turtingosios šeimos vyrui.

Moteris kreipėsi į tradicinį kaimo teismą, tačiau pasigailėjimo nesulaukė - šis nusprendė, kad ją turi išžaginti keturi Mastoi (Mastoi) šeimos vyrai. Vėliau pusiau nuoga moteris buvo varoma per kaimelį stebint šimtams žmonių.

Pietinėje Pandžabo valstijoje, kur galioja šimtmečių senumo garbės ir padorumo kodeksas, vien šiais metais taip buvo išprievartauta ir nužudyta dešimtys moterų - tėvai, broliai ir vyrai čia neretai žudo savo moteris už tokius "nusikaltimus" kaip nesugebėjimą pastoti ar nesutikimą tapti prostitute. Anot ekspertų, M.Mai atvejis ypatingas tuo, kad ji buvo išprievartauta tradicinio vietos teismo sprendimu.

Manoma, kad Dera Gazi Chano miesto kovos su terorizmu teismas savo nuosprendį paskelbs po kelių dienų. Beje, Pakistano aukščiausiasis teismas šią savaitę nurodė ištirti tokio vietos teismo priimtą susitarimą, pagal kurį keturi žudikai, kad išvengtų mirties bausmės pakariant, pardavė savo jaunas dukras pagyvenusiems giminaičiams.

Mianvalio miesto valdžios duomenimis, 77 ir 55 metų amžiaus jaunikiai trečiadienio rytą vedė 15 ir 14 metų merginas, tačiau vėl išsiskyrė su jomis tą pačią dieną, paklausę vietos seniūno patarimo. Aukščiausiasis teismas nusprendė, kad santuoka pažeidė civilizuotos visuomenės normas ir tradicijas. Vyrai žudikai, pardavę savo dukras, bus pakarti šeštadienį.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.