aA
Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba pirmadienį pateiks sveikatos apsaugos ministrui sąrašą savo darbuotojų, kurie dirba ir kitose darbovietėse.
Vaistai
Vaistai
Po išvakarėse Lietuvos televizijos laidoje "Panorama" parodyto reportažo apie farmacinę veiklą kontroliuojančios tarnybos darbuotojus, dirbančius ir farmacijos firmose, penktadienį sveikatos apsaugos ministras Romualdas Dobrovolskis paprašė tarnybos vadovo išsiaiškinti, ar nauji faktai atitinka tikrovę.

Prezidentas Valdas Adamkus šią savaitę pareiškė nepasitikįs Vaistų kontrolės tarnyba, nes, jo žiniomis, ketvirtadalis šios farmacinę veiklą kontroliuojančios tarnybos darbuotojų dirba dar keliose darbovietėse, dažnai - farmacijos kompanijose. Tačiau R.Dobrovolskis pareiškė apie tokius atvejus nežinąs.

Kaip BNS sakė Vaistų kontrolės tarnybos (VKT) viršininko pareigas laikinai einantis Linas Mažeika, penktadienį Tarnyba kreipėsi į "Sodrą", prašydama pateikti sąrašą darbuotojų, kurie kažkada dirbo arba šiuo metu dirba kitose darbovietėse.

L.Mažeikos teigimu, tie VKT darbuotojai, kurie negali dirbti savo darbo dėl interesų konflikto, bus atleisti arba jiems pasiūlyta pasirinkti darbą. Pirmadienį ryte šis sąrašas bus pateiktas ministrui.

Tarp LTV žurnalistų nustatytų Tarnybos darbuotojų, dirbančių farmacijos įmonėse, yra VKT Farmakopėjos komisijos pirmininko pavaduotojas Voldemaras Janulis, dirbantis bendrovėje "Asotra" ir bendrovės "Polfa" atstovybėje, taip pat Farmakopėjos komisijoje dirbanti Zenona Kalvėnienė dirba ir bendrovėje "Nemuno vaistinė".

Pagal įstatymus valstybės tarnautojai negali užsiimti kita veikla, išskyrus mokslinį, pedagoginį darbą ir kvalifikacijos kėlimo, gydytojų praktika leista užsiimti iki sausio.

Tuo tarpu Lietuvos liberalų sąjunga penktadienį paragino valdančiųjų Lietuvos socialdemokratų ir Naujosios sąjungos (socialliberalų) partijų vadovus apsispręsti, ar, paaiškėjus šiems faktams sveikatos apsaugos sistemoje R.Dobrovolskis gali toliau eiti ministro pareigas.

"Mus nustebino R.Dobrovolskį į Vyriausybę delegavusių socialliberalų lyderio Artūro Paulausko reakciją į šį skandalą. Vietoje to, kad nuo jo atsiribotų, Seimo pirmininkas su ministru pirmininku turėtų kuo greičiau apsispręsti, ar toks ministras gali toliau vadovauti Sveikatos apsaugos ministerijai", - liberalų pranešime spaudai cituojamas Seimo Liberalų frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis.

Pasak pranešimo spaudai, liberalų netenkina R.Dobrovolskio pasiaiškinimai, kad apie privačių kompanijų atstovų darbą Vaistų kontrolės tarnyboje jis nieko nežinojo. "Tai patvirtina jau anksčiau mūsų išsakytą poziciją, jog ministras yra nekompetentingas ir nesigaudo situacijoje", - cituojamas Liberalų sąjungos pirmininkas Eugenijus Gentvilas.

Diskusijos dėl R.Dobrovolskio sugebėjimo vadovauti sveikatos apsaugos ministerijai kilo šią savaitę prezidento išsakytos kritikos sveikatos apsaugos sistemos institucijoms.

V.Adamkus piktinosi neperžiūrėtu kompensuojamų vaistų sąrašu, neaiškiais jo sudarymo kriterijais, didelėmis vaistų kainomis ir pareiškė nepasitikėjimą Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos veikla ir jos vadovais, taip pat Valstybinės ligonių kasos veikla.

Reaguodama į prezidento kritiką dėl Valstybinės ligonių kasos bei Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos veiklos, SAM pareiškė, kad prezidentui buvo pateikta klaidinga informacija, ir daugelis jo teiginių neatitinka tikrovės.

Prezidento priekaištus sveikatos apsaugos sistemos institucijomis parėmė parlamentarė konservatorė Rasa Juknevičienė, vadovavusi laikinajai komisijai, kuri tyrė padėtį sveikatos sistemoje.

Jos nuomone, ministras turi arba pateikti aiškų sveikatos apsaugos sistemos pertvarkos planą, arba pripažinti savo nesugebėjimą vykdyti šią pertvraką ir pasitraukti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.