aA
JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas, spiriamas atsakyti į naujus žurnalistų klausimus dėl jo planų toliau eiti savo pareigas, ketvirtadienį vėl pareiškė neketinąs atsistatydinti dėl vidaus politinių nesutarimų George'o W.Busho administracijoje.
Collin Powell
C.Powelo pozicijomis administracijoje vėl buvo suabejota, kad šią savaitę JAV priėmė sprendimą nesuteikti 34 mln. dolerių pagalbos už 2002-uosius metus Jungtinių Tautų Gyventojų fondui (JTGF), nes jis esą netiesiogiai padėjo "vieno vaiko" politiką vykdančiai Kinijai versti moteris darytis abortus.

Žiniasklaida atkreipė dėmesį, kad šis Vašingtono sprendimas, priimtas pasirodžius pranešimams apie JTGF paramą neteisėtiems abortams Kinijoje, prieštarauja Valstybės departamento paskelbtai ataskaitai, kurioje buvo rekomenduojama pinigus fondui sumokėti, ir konstatavo, kad nuosaiki C.Powello pozicija šeimos planavimo bei kitais socialiniais klausimais patyrė pralaimėjimą.

Žiniasklaida taip pat nuolat pabrėžia, kad JAV prezidento George'o W.Busho pastangos atriboti palestiniečių prezidentą Yasserą Arafatą nuo Artimųjų Rytų taikos proceso prieštarauja bendrai C.Powello, Europos ir arabų šalių lyderių nuomonei, jog Y.Arafatas yra svarbus palestiniečių ir Izraelio dialogo partneris.

Tačiau kai po susitikimo su Afganistano užsienio reikalų ministru C.Powellas buvo paklaustas, ar svarstė galimybę atsistatydinti, JAV sekretorius tvirtai atsakė, - "Ne".

"Jūs visi kaip užsispyrę kas dvi savaites šiuo klausimu parašote po straipsnį", - pridūrė C.Powellas.

Ketvirtadienį laikraščio "The New York Times" pirmajame puslapyje pasirodė straipsnis, kuriame rašoma, kad vidaus politiniai nesutarimai bei C.Powello patiriami pralaimėjimai sukėlė kalbas, jog valstybės sekretorius gali būti privertas palikti savo postą nesulaukęs G.W.Busho kadencijos pabaigos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.