aA
Didžiosios Britanijos kolonija Gibraltaras ketvirtadienį metė iššūkį savo metropolijai, paskelbdamas referendumą dėl savo suvereniteto ir pareikšdamas, jog nepasitarus su vietos gyventojais, negalima vesti derybų dėl būsimojo pusiasalio statuso.
Tačiau Britanija nedelsdama atmetė Gibraltaro vyriausiojo ministro Peterio Caruanos siūlomą planą.

Tuo tarpu Ispanija, kuri svarsto galimybę pasidalyti valdžią Gibraltarui su Londonu, pareiškė, jog bet kokiam referendumui bus reikalingas Britanijos sutikimas.

P.Caruana pareiškė, jog spalio mėnesį planuojamas referendumas yra būtinas, kad "žmonės galėtų visiškai aiškiai pareikšti savo pažiūras" dėl savojo pusiasalio, kuris 1713 metais buvo "visiems laikams" perduotas Britanijai.

Ketvirtadienį per televiziją transliuota provokuojanti P.Caruanos kalba buvo pasakyta, praėjus dviem savaitėms, kai Britanijos užsienio reikalų sekretorius Jackas Straw ir Ispanija iš principo sutiko dėl bendro Gibraltaro pavaldumo, sukeldami aršų gibraltariečių protestą.

Didžiulė 30-ies tūkstančių Gibraltaro gyventojų dauguma nepritaria jokiam Britanijos valdžios šiai teritorijai susilpninimui.

Paskelbus referendumą, Ispanijos užsienio reikalų ministrė Ana Palacio pirmiausia pareiškė, jog bet koks referendumas galios tik tuo atveju, jeigu jam oficialiai pritars Didžioji Britanija.

Nors Gibraltaras buvo užleistas Britanijai prieš beveik 300 metų, Madridas ir Londonas vis dar nesutaria dėl šio uolėto pusiasalio priklausomybės. Rugsėjo mėnesį abi šalys vėl ketina atnaujinti derybas Gibraltaro klausimu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.