aA
Zacarias Moussaoui, įtariamas ketinimu dalyvauti rugsėjo 11-osios išpuoliuose Jungtinėse Valstijose, ketvirtadienį federaliniam teismui pareiškė prisipažįstąs kaltu dėl pačių sunkiausių jam pateiktų kaltinimų, tačiau vos po valandėlės apsigalvojo ir išsižadėjo savo prisipažinimo dėl kaltės.
Zacarias Moussaoui
Iš Maroko kilęs Prancūzijos pilietis Z.Moussaoui teismo posėdyje iš pradžių pareiškė apygardos teisėjai Leonie Brinkemai ketinąs prisipažinti kaltu dėl keturių iš šešių jam pateiktų kaltinimų, tačiau vos po valandos paprašytas pareikšti savo pritarimą kai kurioms kaltinimo detalėms, Z. Moussaoui netikėtai apsigalvojo.

"Dėl savo įsipareigojimų Viešpačiui Kūrėjui ir tam, kad išgelbėčiau ir apginčiau savo gyvybę, aš atsisakau savo prisipažinimo dėl kaltės", - pareiškė jis, apstulbindamas į teismo posėdį susirinkusius žmones dar vienu dramatišku jo proceso posūkiu.

Vos prieš valandą "dvidešimtuoju lėktuvų pagrobėju" vadinamas Z.Moussaoui teisėjai paklausus, ar jis neketina atsisakyti savo ankstesnio pareiškimo dėl kaltės, pareiškė prisipažįstąs kaltu dėl kelių jam pateiktų kaltinimų.

Prieš savaitę teisėja L.Brinkema atsisakė priimti "dvidešimtuoju lėktuvų pagrobėju" vadinamo Z.Moussaoui pareiškimą dėl kaltės ir davė laiko jam pagalvoti.

Praėjusią savaitę 34-erių metų Z.Moussaoui, kuriam gresia mirties bausmė dėl keturių iš šešių jam pateiktų kaltinimų, teisme netikėtai pareiškė esąs "al Qaeda" narys, prisipažino žinojęs apie rengiamus rugsėjo 11-osios išpuolius ir sakė davęs O.bin Ladenui ištikimybės priesaiką.

JAV pareigūnai mano, kad Z.Moussaoui, kuris pernai rugpjūtį buvo sulaikytas dėl imigracijos taisyklių pažeidimo, galėjo būti 20-asis rugsėjo 11-osios atakoms panaudotų lėktuvų pagrobėjas.

Z.Moussaoui pateikti šeši kaltinimai sąmokslu, susiję su rugsėjo 11-osios atakomis. Keturi kaltinimai, dėl kurių jis iš pradžių ketino prisipažinti kaltas, yra šie: sąmokslas įvykdyti terorizmo aktus, sąmokslas užgrobti lėktuvą, sąmokslas sunaikinti lėktuvą ir sąmokslas panaudoti masinio naikinimo ginklą.

Jis taip pat kaltinamas sąmokslu nužudyti JAV tarnautojus ir sunaikinti turtą.

Z.Moussaoui sakė prisipažinsiąs, kad dalyvavo sąmoksle ir nurodė, kad suteikė prieglobstį bei mokė "al Qaeda" narius, tačiau neigė, kad yra susijęs su rugsėjo 11-osios atakomis.

L.Brinkema ir Z.Moussaoui teismo salėje dažnai ginčijasi, nes teisėja stengiasi, kad kaltinamasis aiškiai suprastų teisinę savo veiksmų prasmę. Prieš Z.Moussaoui apsigalvojant jie aiškinosi, kas apibrėžiama žodžiu "sąmokslas".

"Galima dalyvauti sąmoksle nežinant visų jo detalių, - sakė Z.Moussaoui. - Pavyzdžiui, aš apnakvindinau, tačiau apie rugsėjo 11-ąją nežinojau. Galiu prisipažinti esąs kaltas, bet tai vis tiek nereiškia, kad buvau lėktuve".

Kai tik L.Brinkema pradėjo uždavinėti specifinius klausimus, pavyzdžiui, ar jis dalyvavo sąmoksle įvykdyti atakas pagrobtais lėktuvais, kaltinamasis sutriko.

Jis paprašė trumpos pertraukos, o sugrįžęs pasakė nesitikėjęs, kad L.Brinkema reikalaus jo sutikti su tam tikrais "esminiais" kaltinimų elementais.

"To aš negaliu daryti, - tęsė Z.Moussaoui. - Visa mano (pozicijos) esmė ta, kad galėčiau pasakyti Amerikos žmonėms, (koks) yra mano vaidmuo (sąmoksle)".

"Jūs norite susieti mane su tam tikrais faktais, kurie lems mano mirtį. Negaliu paremti jokių veiksmų, kurie (lemtų) mano mirtį", - pridūrė jis.

L.Brinkema priėmė jo sprendimą ir sakė, kad vyriausybė negalės prieš jį panaudoti ankstesnio jo kaltės prisipažinimo.

Z.Moussaoui motina Aicha el-Wafi pritarė gynybos advokatų nuomonei, kad jos sūnaus psichika nestabili.

"Jis nebegali racionaliai mąstyti, - sakė A.el-Wafi, kuri teismo salėje sėdėjo pirmojoje eilėje. - Esu labai, labai patenkinta, kad bus vykdomas nuodugnus procesas, kurio metu bus nustatyta tiesa ir faktai (apie tai), ką Zacarias padarė ir ko nepadarė".

Prisiekusiųjų atranka turi prasidėti rugsėjo 30-ąją.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.