aA
JAV Atstovų Rūmų nariai nusprendė pašalinti iš savo gretų kongresmeną Jamesą Traficantą už jo padarytus teisės pažeidimus ir neetišką elgesį. Atitinkamas sprendimas buvo priimtas trečiadienį specialia rezoliucija, priimta 420 balsų. Vienas Atstovų rūmų narys balsavo prieš.
USA flag
61 metų J.Traficantas, demokratas nuo Ohajo valstijos, garsėjantis savo ekstravagantišku elgesiu, taip pat neįprasta šukuosena ir savita maniera rengtis, tapo penktuoju JAV istorijoje Atstovų Rūmų nariu, išvarytu iš Kapitolijaus, ir antruoju nuo 1868 metų pilietinio karo.

Prieš priimant šį sprendimą buvo ilgai diskutuojama. Pagal Atstovų Rūmų taisykles, pripažinus, jog kongresmenas įvykdė kriminalinį nusikaltimą, etikos komitetas automatiškai pradeda tyrimą, paskui byla siunčiama nagrinėti visos sudėties Atstovų Rūmams.

Balandžio mėnesį Klyvlendo prisiekusiųjų žiuri jo gimtojoje Ohajo valstijoje pripažino J.Traficantą kaltu pagal 10 kaltinimo punktų, įskaitant turto prievartavimą, kyšių ėmimą ir sukčiavimą.

Kaltinamojoje išvadoje sakoma, kad kongresmenas teikė įvairias lengvatas ir žadėjo politinę paramą verslininkams mainais į nemokamus darbus tvarkant jo fermą. Be to, jis imdavo kyšius iš valdininkų, kurie bijojo būti atleisti.

J.Traficantas ir jo žmona taip pat kaltinami vengę mokėti mokesčius 1998 ir 1999 metais.

Nuosprendis jam turi būti paskelbtas liepos 30 dieną. Kaltintojai reikalauja skirti 7 metų įkalinimo bausmę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.