aA
Ketvirtadienį pasirodęs virusas "ILOVEYOU" neaplenkė ir Lietuvos, tačiau pagrindinės valstybės institucijos teigia jo poveikio kol kas nepajutusios.
Nekilnojamojo turto valstybės kadastro įmonės direktorius Kęstutis Sabaliauskas BNS patvirtino, jog jo įmonei teko susidurti su naujojo viruso ataka.

"Mes pajutome viruso protrūkį, tačiau buvome laiku informuoti ir viruso plitimą sustabdėme. Manau, tai pavyko padaryti su mažiausiais nuostoliais", sakė K. Sabaliauskas.

Seimo Informacinių technologijų skyriaus vyriausiasis konsultantas Jurgis Bridžius tvirtino, jog Seimo informacinei sistemai naujasis virusas problemų kol kas nesukėlė.

Pasak šio skyriaus vadovo Jono Mileriaus, Seimo informacinėse sistemose yra įdiegta efektyvi viso elektroninio pašto srauto virusų gaudymo programa, kuri ir toliau bus tobulinama.

Vyriausybės kanceliarijos Informacinių technologijų skyriaus vedėjas Edmundas Kazakevičius taip pat teigė, jog Vyriausybės kompiuterių tinklas nuo viruso kol kas nenukentėjo.

Viruso poveikio taip pat teigė nepajutę ir Lietuvos bankas, Nacionalinė vertybinių popierių birža, Vilniaus miesto savivaldybė, Vertybinių popierių komisija, Lietuvos centrinis vertybinių popierių depozitoriumas.

Naujasis virusas plinta elektroniniu paštu. Interneto vartotojai gauna laiškus pavadinimu "ILOVEYOU" su tekstu "kindly check the attached LOVELETTER coming from me." ir failu "LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.vbs".

Šis failas yra vienas iš savaime besidauginančių virusų. Jį aktyvavus, virusas savaime bando siųsti savo kopijas "Outlook" adresų knygoje esančiais adresais. Tai lėtina serverio darbą ir galiausiai visiškai paralyžiuoja kompiuterių tinklus.

Naujienų agentūros "Bridge News" duomenimis, "ILOVEYOU" virusas kilęs iš Filipinų. Didžiojoje Britanijoje jis jau pažeidė apie 10 proc. kompiuterių tinklų.

BNS