aA
Kaip parodė BBC apklausos rezultatai, nepaisant jau daugiau kaip dešimtmetį viešai sklandančių perspėjimų dėl nesaugaus sekso pavojų, jaunuoliai visgi yra linkę į rizikingus seksualinius nuotykius.
Beje, neseniai sveikatos apsaugos įstaigų paskelbtais duomenimis 1999-aisiais metais naujai užsikrėtusių AIDS virusu žmonių skaičius buvo pats didžiausias šį dešimtmetį.

Valentino dienos BBC apklausos apie seksą metu buvo išsiaiškinta, kad net trys ketvirtadaliai apklaustų jaunuolių yra mylėjęsi be apsisaugojimo priemonių, o trečdalis mylėjosi dar nesulaukę šešiolikos metų. Dauguma apklaustųjų prisipažino, kad jie nejautė jokio aplinkinio spaudimo ar skatinimo prarasti nekaltybę, tačiau net 20% respondentų atsakė, kad viešas kalbėjimas apie įžymių ir populiarių žmonių seksualinį gyvenimą juos paskatino taip pat pradėti seksualinius santykius.

Paklausus apie nesaugaus sekso pavojus, 88% jaunuolių pripažino labiausiai bijantys nepageidaujamo nėštumo bei lytiniu keliu plintančių ligų, ir tik 8% apklaustųjų sutiko su teiginiu, kad "aš žinau, kad tai gali lemti nėštumą, bet man tai nerūpi".

Beveik visi apklaustieji jaunuoliai (90%) buvo išklausę specialių seksualinio auklėjimo paskaitų, bet 84% iš jų teigė, kad tai visai nepakeitė jų apsisprendimo dėl seksualinio gyvenimo, tačiau net 94% teigė, jog bet kokiu atveju tokiose paskaitose jie norėtų daugiau išgirsti informacijos apie nėštumą, nesaugaus sekso galimas pasekmes ir lytiškai plintančias ligas.

18-24 metų respondentų apklausos metu buvo nustatyta, kad daugiau kaip pusė iš jų rimtai pasibučiavo kai jiems buvo 13 metų, o pirmąjį kartą pasimylėjo dar nesulaukę 16.

Vidutinis apklaustųjų seksualinių partnerių skaičius buvo tarp 5-6, o vidutiniškai vienas iš penkių prisipažino, kad jie miegojo su daugiau kaip 10 partnerių.

Tik mažiau kaip 48% jaunuolių galvoja, kad šiuo metu visuotinai pripažintas pilnametystės amžius yra teisingas, o du trečdaliai apklaustųjų, kurie mylėjosi dar nesulaukę 16 metų, nemano, kad jie pažeidė įstatymus. Daugelis respondentų teigė, kad kontraceptinės tabletės turėtų būti labiau prieinamos, o keturi iš dešimties prisipažino, kad jos turėtų būti pardavinėjamos ir mokyklose.

Nors šalies valdžia vykdo įvairias seksualinio švietimo programas, tačiau vienos iš apklaustųjų žodžiai geriausiai įrodo tokių programų problemas: "Aš mylėjausi net nežinodama, koks iš tikrųjų yra pilnametystės amžius". Jai pritarė ir kita mergina, 13-os metų tapusi nėščia: "Paprasčiausiai jie visada pasakoja kaip mylėtis, bet ne kas atsitinka po to. Jie nesako, kad norint mylėtis su žmogumi, jam reikia ką nora jausti".

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.