aA
Popiežius Jonas Paulius II pirmąją vizito Kanadoje dieną praleido nuošalioje saloje, toli nuo maldininkų minių ilsėdamasis ir atgaudamas jėgas po ilgo skrydžio per Atlantą.
Pope John Paul II
82 metų popiežius visą trečiadienį praleido už 100 kilometrų į šiaurę nuo Toronto esančioje Stroberi Ailendo (Strawberry Island) saloje, kurioje paprastai ilsisi nedidelio katalikiškojo ordino kunigai. Rytą popiežiaus aplinkos žmonės sakė, jog viskas čia "labai ramu ir giedra".

Ežero saloje Jonas Paulius II ilsėsis dvi paras, o į Torontą sugrįš ketvirtadienio popietę, kad oficialiai atidarytų Pasaulio jaunimo dieną, kurios renginiuose dalyvaus šimtai tūkstančių jaunų žmonių iš viso pasaulio.

Antradienį atskridęs į Torontą, popiežius nepaklausė savo palydos ir pats nusileido trapu, užuot leidęs, kad jį iškeltų iš lėktuvo krovininiu keltuvu. Kadangi popiežius serga ne tik Parkinsono liga, bet ir skausmingu ir kartais raumenis sutraukiančiu artritu, toks jo sprendimas nustebino visus. Vienas Kanados laikraštis net pavedė savo medicinos specialistui išanalizuoti 27 žingsnių trapu reikšmę.

Atrodo, kad Jonas Paulius II tuo siekė pademonstruoti, jog yra pasiryžęs nepasiduoti ligai ir kad stipri valia gali valdyti silpną kūną. Nusileidęs ant pakilimo tako, popiežius kelis kartus stuktelėjo lazdele į žemę, lyg būtų labai patenkintas.

Kitas vizito Kanadoje, anot apžvalgininkų, geras ženklas - popiežius pats perskaitė visą sveikinimo kalbą. Gegužę lankydamasis Bulgarijoje ir Azerbaidžane, jis terado jėgų atskiroms kalbos dalims skaityti. Visai neseniai dar buvo abejojama, ar popiežiui pavyks nuvykti į Kanadą ir kad jam galbūt teks atsisakyti kitų kelionės etapų po Gvatemalą ir Meksiką.

Tuo tarpu daugiausiai gyventojų Kanadoje turinčiame Toronto mieste tarp jaunų katalikų vis labiau stiprėja šventinės nuotaikos, kurios savo kulminaciją turėtų pasiekti sekmadienį, kai Jonas Paulius II aukos šv. mišias.

Atvykęs į Torontą, popiežius paragino jaunimą eiti prieš srovę, užuot mėgavusis materializmo teikiamais džiaugsmais. Aiškiu balsu skaitydamas kalbą angliškai ir prancūziškai, jis paragino jaunimą kovoti už taiką ir solidarumą pasaulyje, kurį vis dar drasko karai ir neteisybė. "Dar per daug gyvenimų prasideda ir baigiasi be džiaugsmo, be vilties, - sakė Jonas Paulius II, kviesdamas jaunus žmones "kovoti už didįjį taikos ir žmogiškojo solidarumo tikslą".

Lyg norėdamas parodyti, jog nėra visiškai silpnas, popiežius vėliau paprašė sraigtasparnio piloto pakeisti skrydžio į salą maršrutą, kad jis galėtų praskristi virš jaunimo minios, papasakojo Vatikano pareigūnai. Pasiekęs salą, kurios pavadinimas reiškia Žemuogių salą, jis pareiškė norįs ją apžiūrėti, o vėliau, prieš užsidarydamas rezidencijoje, kiek pasėdėjo prie vandens.

Kartu su juo saloje yra tik kelios dešimtys žmonių, tarp jų du kunigai sekretoriai, lenkė šeimininkė ir Vatikano bei Kanados saugumo agentai.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.