aA
Muitinė
Muitinė
© BNS foto
Premjero Algirdo Brazausko potvarkiu sudaryta darbo grupė, kuriai pavesta patikrinti muitinės informacinės sistemos kūrimo eigą, visų šios sistemos kūrimui skirtų lėšų panaudojimo tikslingumą, išnagrinėti esamą situaciją ir iki rugsėjo 15 d. pateikti išvadas ir pasiūlymus dėl sudarytų sutarčių, parengtų investicinių projektų ir prioritetinių užduočių vykdymo eigos.

"Kadangi šią sistemą rekomendavo Jungtinių Tautų Organizacija, Lietuvoje naudojama versija ne visiškai atitinka Europos Sąjungos standartus, arba, kitaip tariant, sistema nesusijungia su ES", - pripažino Eltai Muitinės departamento direktoriaus pavaduotojas Jonas Miškinis.

Anot jo, kalbėti apie "Asycuda" diegimą pradėta dar 1995 metais. Sutartis dėl jos įgyvendinimo pasirašyta 1998 metais, o dar po metų įdiegtas bandomasis variantas. Dabar šia sistema apdorojama apie pusę importo deklaracijų.

"Prieš keletą metų niekas negalėjo žinoti, ar ši sistema atitiks ES reikalavimus. Juolab, kad "Asycuda" diegimas buvo parengtas ir iš dalies finansuojamas PHARE lėšomis", - primena J.Miškinis.

Kadangi susidariusiai problemai spręsti reikia laiko ir pinigų, šiuo metu Muitinės departamentas nagrinėja įvairias galimybes. Vienas iš galimų variantų - papildoma sutartis su "Asycuda" autoriais, kurie visiškai suderintų sistemą su ES standartais. Kitų variantų bus ieškoma su generaliniu rangovu - "Hewlett Packard" kompanija, atsakinga už muitinės sistemos integralumą.

Muitinės departamentui nuolat buvo priekaištaujama dėl vilkinamo "Asycuda" sistemos diegimo, nors per pastaruosius porą metų šiai sistemai diegti iš biudžeto nebuvo skirta nė lito.

Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) rekomenduota"Asycuda" sistema 1999 metais vienu metu pradėta diegti visose trijose Baltijos valstybėse. Tuo metu buvo skelbiama, jog "Asycuda" veikia 72 šalyse ir leidžia operatyviai stebėti ir kontroliuoti prekių srautus šių valstybių teritorijose.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.