aA
Klaipėdoje trečiadienį dokininkų profesinė sąjunga surengė piketą, kuriame protestavo prieš jūrų krovinių kompanijos "Klasco" ketinimus iš darbo atleisti dalį darbuotojų.
Maždaug 200 "Klasco" darbuotojų, nešini plakatais, pasisakė prieš numatomą darbuotojų atleidimą iš darbo, reikalavo mokėti už prastovas, darbą naktį bei atostoginius pinigus.

Piketavusieji grasino ir rimtesnėmis protesto akcijomis. Piketą stebėjo ir bendrovės "Klasco" generalinis direktorius Eduardas Plauška bei valdybos pirmininkas Bronislovas Lubys. Rudenį bendrovė planuoja atleisti maždaug 200 "Klasco" dokininkų bei 30 administracijos darbuotojų.

Tokių priemonių imtasi, smarkiai sumažėjus krovinių. Pirmąjį šių metų pusmetį bendrovė perkrovė 5 procentais mažiau krovinių nei per tą patį laikotarpį pernai. Ypač sumažėjo bendrovės perkraunamų metalų. Piketuotojai reikalavo sudaryti derybinę grupę iškilusioms problemoms spręsti.

Bendrovės dokininkų profesinės sąjungos pirmininkas Vladimiras Bendoraitis po piketo žurnalistams sakė, kad nepavykus su bendrovės vadovybe rasti sutarimo, darbininkai ketina kreiptis į teismą, rengti streikus, kreiptis pagalbos į tarptautines organizacijos ar net iš uosto neišleisti "Klasco" bendrovėje pakrautų laivų.

Pasak V.Bendoraičio, dokininkus piktina, kad ketinama atleisti pagal neterminuotas darbo sutartis dirbančius darbininkus, o įkurtame filiale "Klasco servisas" pagal terminuotas darbo sutartis dirbantys dokininkai lieka ir turi darbo.

Pasak bendrovės administracijos, norima atleisti apie 130 iš daugiau nei 500 pagal darbo sutartis bei 50 ir 150 pagal terminuotas darbo sutartis dirbančių dokininkų. Koncernui "Achemos grupė" priklausančios bendrovės administracija teigia, kad sumažėjus krovinių srautui, bendrovė yra priversta atleisti dalį darbuotojų.

"Klasco" valdybos pirmininkas Bronislovas Lubys žurnalistams teigė, kad bendrovei buvo sunku priimti tokį sprendimą, tačiau mažėjant krovinių apyvartai, kitos išeitis nebuvo.

"Jei nebūtume sprendę šios problemos ir mokėję atlyginimus be darbo sėdintiems darbininkams, būtume sulaukę bankroto", - sakė B.Lubys. Pasak jo, atleisdama beveik 200 žmonių, bendrovė padidins likusių dokininkų užimtumą ir atlyginimus.

Administracija ketina ir toliau derėtis su profesine sąjunga, tačiau teigia negalėsianti įvykdyti profsąjungininkų reikalavimo panaikinti filialą "Klasco servisas".

Dokininkų profesinė sąjunga supranta, kad sumažėjus krovinių, nėra tikslo išlaikyti visus darbuotojus, bet, jų manymu, pirmiausia turėtų būti atleisti pagal terminuotas darbo sutartis dirbantys darbininkai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.