aA
Po pranešimų apie galimą likusių "al-Qaeda" ir Talibano kovotojų pasikėsinimą į Afganistano vyriausybės lyderius, šalies prezidento Hamido Karzai saugumu rūpinsis elitinės JAV pajėgos, trečiadienį pranešė vietos pareigūnas.
Karzai
Kaip agentūrai "Reuters" teigė Afganistano vidaus reikalų ministerijos saugumo vadovas generolas Deenas Mohammadas Juratas, 15 Jungtinių Valstijų karių kartu su 70 H.Karzai asmens sargybinių iš Šiaurės aljanso, įtakingiausios frakcijos koalicinėje vyriausybėje, visą parą budės prezidento rūmuose.

"Jos (JAV pajėgos) dar nepradėjo savo darbo, tačiau bus šalia jo (H.Karzai) visą laiką kartu su dabartiniais prezidento asmens sargybiniais", - sakė pareigūnas.

JAV gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas teigė, jog saugumo užtikrinimo užduotis amerikiečių kariams gali tęstis kelis mėnesius, tačiau, jo nuomone, tai bus "palyginti trumpalaikis dalykas".

Pasak JAV pareigūnų, kariai turėtų būti dislokuoti Kabule dar šią savaitę.

D.M.Jurato teigimu, neseniai įvykusiame kabineto susitikime H.Karzai pats paprašė sustiprinti jo apsaugą tarptautinėmis pajėgomis.

Kiek anksčiau šį mėnesį Afganistane buvo nužudytas šalies viceprezidentas Haji Abdul Qadiras.

D.M.Juratas tvirtino nemanąs, jog dėl amerikiečių sargybinių H.Karzai atrodys esąs JAV marionetė.

"Amerikiečiai sargybiniai yra būtini H.Karzai", - pridūrė jis.

Tarptautinės saugumo pagalbos pajėgos pradėjo 240 afganų, būsimų kabineto ministrų ir kitų aukštų pareigūnų asmens sargybinių, apmokymus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.