aA
Azijos ir Europos kompiuteriai ketvirtadienį "užsikrėtė" virusu, pavadintu "ILOVEYOU" (Aš tave myliu), kuris plinta su elektroninio pašto žinutėmis.
Šis virusas pavakare pasirodė Honkonge. Atrodo, kad Azijoje jis ypač skaudžiai "smogė" reklamos firmoms ir investicijų bankams. Kai tik vartotojas atidarydavo vieną "užkrėstųjų" žinučių, jis bematant išplisdavo po visas elektroninio pašto sistemas.

Honkonge įsikūręs "Nomura International (HK) Ltd." nukentėjo taip pat kaip ir "Nomura" skyrius Londone.

Kiti nukentėjusieji Azijoje buvo "Dow Jones Newswires" ir "The Asian Wall Street Journal". Pasak kompiuterininkų, kaip gydyti šį virusą, kuris greičiausiai atėjo iš Filipinų, kol kas neaišku.

Vis dėlto virusas įsiskverbdavo tik į elektroninio pašto sistemas, tad "Dow Jones Newswires" galėjo toliau siųsti finansinę informaciją makleriams. "The Asian Wall Street Journal" taip pat neturės sunkumų, sakė kompiuterių specialistai.

Tačiau elektroninio pašto sistemos tarsi išprotėjo.

"Per jį išėjo iš rikiuotės visi kompiuteriai. Buvau viena iš tų kvailių, kurie atidarė šį pranešimą, pavadintą "Aš tave myliu". Gavau jų net penkis vienu kartu, ir pažiūrėjau įtariai, bet vienas jų atėjo iš "Dow Jones Newswires", tad jį ir atidariau", pasakojo "Dow Jones" atstovė spaudai Honkonge.

Pasak jos, kai tik laiškas buvo atidarytas, jis pradėjo siųsti virusą į kitus "Dow Jones" kompiuteriuose esančius elektroninio pašto adresus, neleisdamas žmonėms nei siųsti, nei gauti pranešimų.

"Neturiu supratimo, kaip jis prasmuko per "ugnies sieną", sakė atstovė.

Virusas plito ir Europoje. Danijoje nuo ketvirtadienio ryto "užsikrėtė" šalies parlamentas, didelė telekomunikacijų bendrovė "Tele Danmark", televizijos kanalas TV2 ir mažiausiai viena - Aplinkosaugos ir energetikos - ministerija.

Jeigu prie elektroninės žinutės prijungtas failas su virusu atidaromas, virusas greičiausiai ima daugintis, rasdamas kitus adresus ir "įsakydamas" kompiuteriui siųsti naują elektroninę žinutę. Kartais vartotojai gauna dešimtis elektroninių laiškų - visus apkrėstus virusu.

Kai kurie kompiuterių vartotojai gavo žinutes, kuriose teigiama, kad šiam virusui jau išrastas priešnuodis. Jį galima parsisiųsti iš asw.cz svetainės.

BNS