aA
Prezidentas Valdas Adamkus kategoriškai atmeta socialliberalų ir socialdemokratų priekaištus, esą jis nori sukiršinti valdančiosios daugumos partnerius, ir siūlo vietoje vidaus intrigų ir partinių žaidimų daugiau kalbėtis tarpusavyje. Tai prezidentas pareiškė trečiadienį interviu Lietuvos nacionaliniam radijui.
Valdas Adamkus
© BNS foto
"Koalicijos partneriai turėtų ne mane kaltinti, bet daugiau žiūrėti valstybės reikalų, daugiau tartis tarpusavyje, mažiau užsiimti vidaus intrigomis ir partiniais žaidimais", - sakė V.Adamkus.

Pasak jo, antradienį vykusiame susitikime su Seimo pirmininku Artūru Paulausku jis pasakęs "tik tai, kas visiems akivaizdu".

Prezidentūros žodinė dvikova su socialliberalais bei socialdemokratais įsiplieskė antradienį po prezidento atstovės spaudai Violetos Gaižauskaitės pareiškimo, kad prezidentas abejoja socialliberalų galimybėmis kontroliuoti Vyriausybėje jiems pavestas sritis.

Po antradienį vykusio V.Adamkaus, A.Paulausko ir švietimo ir mokslo ministro Algirdo Monkevičiaus susitikimo prezidento atstovė spaudai žurnalistams sakė, kad "pastaruoju metu išryškėję savotiški nesusipratimai prezidentui kelia klausimą, ar socialliberalų deleguoti ministrai turi pakankamą partijos paramą, valdančiosios koalicijos paramą būtinoms reformos vykdyti".

Atstovė spaudai pabrėžė, jog socialliberalų deleguoti ministrai kuruoja gyvybiškai svarbias švietimo, sveikatos ir socialinės apsaugos sritis, kuriose dar neįvykdytos būtinos struktūrinės reformos.

Seimo pirmininko atstovo spaudai antradienį išplatintame pranešime rašoma, kad A.Paulauską "nustebino" prezidento atstovės spaudai komentarai apie susitikimo turinį ir pareikšta kritika socialliberalų partijos deleguotų švietimo ir mokslo, sveikatos apsaugos bei socialinės apsaugos ir darbo ministrų vykdomoms reformoms.

Seimo pirmininkas mano, kad jeigu prezidento atstovės spaudai lūpomis pareikšti kaltinimai yra oficiali V.Adamkaus pozicija, tai yra "ne kas kita, kaip noras įžiebti konfliktą tarp valdančiosios koalicijos partnerių".

Prezidentūros pareikštomis abejonėmis, kaip negeranoriškomis ir klaidinančiomis žmones, antradienį pasipiktino Socialdemokratų partijos (LSDP) informacijos centro vadovas Gediminas Kirkilas. Jis partijos vardu pareiškė, jog LSDP nesutinka su Prezidentūros pozicija, "juolab ji nepadeda spręsti švietimo, socialinės ar sveikatos apsaugos problemų".

Susitikimas Prezidentūroje buvo surengtas dėl praėjusią savaitę Vyriausybė skubiai priimto sprendimo, kuriuo leista bendrojo lavinimo vidurinėse mokyklose ir gimnazijose, esančiose miestuose ir rajonų centruose, komplektuoti mažiau negu tris 11-ąsias klases arba gimnazijos trečiąsias klases.

Juo iš esmės stabdomas pastaruosius penkerius metus vykęs nedidelių vidurinių mokyklų reorganizavimas į pagrindines. Pagal 1999 metų Vyriausybės nutarimą, mokykla negali būti vidurinė, jeigu joje nebus trijų 11-ųjų klasių.

Tuo metu atostogavęs A.Monkevičius teigė nieko nežinojęs apie rengiamą Vyriausybės sprendimą.

Interviu radijui prezidentas pažymėjo, kad jam nepriimtina praktika, kai Vyriausybės sprendimai priimami už atsakingo ministro nugaros.

"Aš noriu, kad mūsų Vyriausybė dirbtų demokratiškai ir civilizuotai. Dirbtų kolegialiai - kaip ministrų kabinetas. Būtent taip dirbti ją įpareigoja mūsų Konstitucija ir įstatymai", - sakė V.Adamkus.

Šalis vadovas taip pat apgailestavo, kad ir "pensijų reforma per metus taip ir nepajudėjo, švietime - nesutarimai ir skandalai", nesutariama dėl sveikatos politikos.

"Būtų labai blogai, jei nebūtų pasimokyta iš praeities. Juk vos prieš metus, norėdamas padėti liberalų ir socialliberalų Vyriausybei, sulaukiau panašių kaltinimų. Šiandien jau aišku, kad tuomet į mano įspėjimus buvo numota ranka visiškai be pagrindo", - kalbėjo V.Adamkus.

Jis turėjo galvoje savo mėginimus pernai vasarą tarpininkauti griūvančios Naujosios politikos koalicijos partneriams. Iširus liberalų ir socialliberalų valdančiajai daugumai, socialliberalai suformavo valdančiąją daugumą su socialdemokratais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.