aA
Irako lyderis Saddamas Husseinas siekia įsigyti branduolinių ginklų, kurie, kaip įtariama, papildytų jo turimą cheminio ir biologinio ginklo arsenalą, trečiadienį pareiškė Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas.
Tony Blair
Tony Blair
Interviu centro kairiųjų žurnalo "Prospect" rugpjūčio numeriui T.Blairas užsiminė, jog grėsmė gali būti ne tik cheminė ar biologinė, bet ir branduolinė.

Paklaustas apie pranešimus, jog JAV prezidentas George'as W.Bushas rengia karinę kampaniją prieš Iraką, kuria siekiama nušalinti nuo valdžios Saddamą Husseiną, Britanijos premjeras atsakė: "Jeigu ateis laikas veiksmams, žmonėms bus pateikti visi įrodymai. Tačiau nėra jokių abejonių, jog jis iš tiesų mėgina sukaupti masinio naikinimo ginklus, ypač sustiprinti branduolinę galią".

Praėjusią savaitę T.Blairas įspėjo, jog Saddamo Husseino masinio naikinimo ginklų kūrimo programa kelia "augančią grėsmę". Jo teigimu, rugsėjo 11 dienos išpuoliai parodė, jog kai kurios grėsmės saugumui yra tokios rimtos, jog joms užkirsti būtina imtis preventyvinių veiksmų.

Britanijos ministras pirmininkas taip pat pripažino, jog Europos Sąjunga (ES) ir Jungtinės Valstijos nesutaria kai kuriais klausimais, tačiau pareiškė, jog dešiniųjų ir kairiųjų ideologai kiek perdeda nuomonių skirtumus ir todėl paverčia pasaulį "daug pavojingesne vieta".

"Jeigu norime turėti daugiau įtakos ir didesnę galią, tai užuot skundęsi Amerika, turėtume imtis to, ką privalome padaryti, - sakė T.Blairas. - Žodžiu, sukurti koordinuotus gynybinius pajėgumus ir įsteigti grupę institucijų, kad Europos žodis būtų svaresnis".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.