aA
Jau kuris laikas Klaipėdoje siautėja iš globos namų bei nuo tėvų pabėgusių paauglių grupė, tačiau pažaboti jų nusikaltimus pareigūnai bejėgiai.
Džinsai, moksleiviai, paaugliai, mokykla
Džinsai, moksleiviai, paaugliai, mokykla
© Corbis/Scanpix
Uostamiestyje nėra įstaigos, kur būtų galima laikyti izoliuotus nuo visuomenės jaunuosius nusikaltėlius.

Išvežti juos į Vilniaus apskrityje esančius Veliučionių specialiuosius globos namus ilgai užtrunka. Tačiau ne visus nusikalsti linkusius paauglius ši įstaiga priima.

Plėšia pradinukus

Pastaruoju metu padaugėjo paauglių plėšikavimo atvejų. Nusikaltimų braižas paprastai būna panašus.

Keli paaugliai nusižiūri auką, ją užpuola, vienas grasina peiliu arba parverčia vaiką ant žemės, o kiti tiesiog stovi greta ir žiūri. Nukenčia dažniausiai iš mokyklos einantys pradinių kasių mokinukai.

Plėšikų tikslas - mobilieji telefonai. Kai kurie iš vaikų atimti telefonai yra labai brangūs. Kartą plėšikų grobiu tapo iš aštuonmečio atimtas 800 litų kainavęs telefonas, o kitą dieną iš dešimtmečio jie atėmė 2 tūkstančius kainavusį telefoną.

Kartą namo kieme jaunieji nusikaltėliai parvertė 8 metų vaiką ant žemės ir prispaudė jo kaklą koja. Nežinia, kada gali atsitikti nepataisoma nelaimė, paaugliai gali neapskaičiuoti jėgos ir sunkiai sužaloti ar net nužudyti tokią auką.

Gyveno rūsyje

Policininkai sako žinantys, kad mieste siautėja iš namų pabėgusių paauglių gauja. Dar rudenį valkataujantys paaugliai susimetė į krūvą prie vieno prekybos centro Šilutės plente. Iš pirkėjų jie kaulydavo centų, uždarbiaudavo nuveždami vežimėlius, vagiliaudavo iš parduotuvės.

Kai policininkų paraginti parduotuvės apsaugininkai išvaikė vaikigalius, jie pasirinko kitą pragyvenimo būdą - pradėjo plėšikauti. O nakčiai galvas priglausdavo Šiaulių g. 13 namo rūsyje, šiluminiame mazge.

Namo gyventojai ilgokai kentė, bet pagaliau išreikalavo pareigūnus išvežti iš rūsio neprašytus įnamius.

Policininkai surinko valkataujančius paauglius, 3-iajame policijos komisariate juos surašė, apklausė ir atidavė atsakingiems asmenims. Dalis valkatėlių buvo pabėgę nuo tėvų, o kiti - iš vaikų globos namų.

Jau kitą dieną keršydami Šiaulių 13 namo gyventojams vaikigaliai padegė rūsyje kabelius. Žmonės liko be elektros ir telefono ryšio. Visą dieną bjauri degančios plastmasės smarvė kankino žmones, o šalia namo budėjo ugniagesiai.

Pagauna ir paleidžia

Tie patys paaugliai kone kasdien pabuvodavo įvairiuose policijos komisariatuose.

Kartą jie aptikti bute, kur girtauta ir įvykdytas nusikaltimas. Jau kitą dieną tie patys paaugliai pristatyti į kitą komisariatą. Kaskart nepilnamečiai nusikaltėliai būdavo apklausiami, pagrobti telefonai atimami, grąžinami savininkams, o kaltininkai išleidžiami.

Tačiau kasdien šių paauglių vykdomos piktadarybės vis žiaurėja ir kelia grėsmę jaunesnių vaikų saugumui.

Policininkai jau neslepia, kad jaunieji nusikaltėliai turi būti uždaryti už grotų. Tačiau nepilnamečius vengiama sodinti į areštinę.

Tuo tarpu vaikų globos namai su savo auklėtiniais nepajėgūs susitvarkyti. Paaugliai grįžta pavalgyti ir miegoti, o dienomis toliau siautėja miesto gatvėse.

Paradoksalu, tačiau vienas iš gaujos, šešiolikmetis Ričardas, oficialiai laikomas benamiu. Dėl blogo jo elgesio buvo ruošiamasi paauglį vežti į specialiuosius auklėjimo namus.

Jo motinai apribotos teisės auklėti sūnų. Du jaunesnieji moters vaikai visai neseniai buvo paimti į laikinąją paramos grupę. Svetimame, landyne paverstame bute nuskurę, purvini ir alkani mažyliai kelias dienas gyveno tarp girtaujančių suaugusiųjų.

Neturi kur dėti

Dokumentai vežti paauglius į specialiuosius globos namus ruošiami ilgai, o vėliau jie siunčiami į Vilniaus apskrities viršininko administraciją. Speciali komisija svarsto paauglio elgesį ir sprendžia, ar jį verta apgyvendinti Veliučionių nepilnamečių įstaigoje. Tačiau toli gražu ne visi paaugliai apgyvendinami specialiojoje įkalinimo kolonijai prilygstančioje įstaigoje.

Kol sprendžiamas mažojo nusikaltėlio likimas, jį nėra kur laikyti. Dalis tokių paauglių toliau valkatauja, bėga iš globos namų ir nusikalsta.

Apie tai, kad ir Klaipėdos apskrityje turėtų būti įrengti specialieji vaikų globos namai, kalbama seniai, tačiau kol kas planų juos čia įrengti nėra.