aA
Prieš septyniolika metų sunkiai įgyvendinama viltimi atrodžiusios Lietuvos nepriklausomybė bei narystė tarptautinėse gynybos struktūrose tapo realybe. Šiuos dalykus šiandien šalis turi kaip realius tautinio atgimimo ir nepriklausomybės laimėjimus ir kaip Vasario 16-osios Akto įprasminimą bei tąsą.
Alma Adamkienė ir Valdas Adamkus bei Liudmila Kirkilienė ir Gediminas Kirkilas
Alma Adamkienė ir Valdas Adamkus bei Liudmila Kirkilienė ir Gediminas Kirkilas
Tai penktadienio vakare sveikindamas Lietuvos žmones bei kviestinius svečius, susirinkusius į Vasario 16-osios minėjimą Nacionaliniame operos ir baleto teatre, savo kalboje pabrėžė Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus.

Prezidentas priminė, kokia reakcija buvo prieš aštuoniasdešimt devynerius metus Lietuvos tarybai paskelbus apie nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimą, apie tai, kad šalis savo galiomis yra pasirengusi kurti ateitį ir kurti valstybę.

Pasak prezidento, pirmoji reakcija į Lietuvos valstybės Atkūrimo Aktą buvo abejonės: ar mus pripažins, ar Europa ir pasaulis patikės mūsų valia ir gebėjimu tvarkytis savarankiškai?

"Šiandiena liudija, kad dvidešimt signatarų buvo ne tik idealistai, bet ir realistai. Suvokdami pavojus, tykančius Lietuvos, jie suvokė ir esminį dalyką: iš priespaudos kylanti tauta, radusi jėgų išsikovoti laisvę, ras jėgų ir oriam, geram gyvenimui susikurti", - pažymėjo savo kalboje prezidentas V. Adamkus. Pasak jo, "radosi Lietuvos, pasivijusios Europą, stebuklas", bet pirmiausia buvo žodis ir tikėjimas tuo žodžiu, tikėjimas daromo darbo prasme.

"Ar ne tikėjimo savo jėgomis, savo tauta ir daromo darbo prasmingumu mums šiandien kartais stinga labiausiai? Ar ne per dažnai, ne per lengvai pasiduodame nihilizmui, abejonėms, netikėjimui? Ar taip nesužlugdoma daugybė darbų, kuriuos tikrai galime nudirbti?" - klausė prezidentas V. Adamkus.

Pažvelgęs į Lietuvą iš septyniolikos metų laikotarpio, kurį šalis gyvena nepriklausoma, distancijos, prezidentas sakė negalįs nematyti pažangos. "Nepriklausomybė tada atrodė sunkiai įgyvendinama viltis, o Lietuvos narystė tarptautinėse gynybos struktūrose - apskritai utopija. Tačiau šiandien mes visa tai turime. Kaip realius tautinio atgimimo ir nepriklausomybės laimėjimus ir kaip Vasario 16-osios Akto įprasminimą bei tąsą. Ir kaip galimybę bei pareigą toliau siekti pažangos ir gerovės", - sakė V. Adamkus, kviesdamas pasinaudoti šia galimybe.

Jis kvietė atmesti išankstines baimes ir nuostatas, kad mūsų tauta per maža dideliems darbams. "Turime daugybę gabių žmonių - darbščių, talentingų, skleidžiančių idėjas ir gebančių jas realizuoti. Turime savo garbingą vietą Europoje ir pasaulyje, istorijoje ir dabartyje, tad nebijokime sukurti daugiau pažangos. Nebijokime klysti ir nebijokime idėjų, kurios iš pirmo žvilgsnio atrodo neįgyvendinamos", - ragino šalies vadovas. Pasak jo, Vasario 16-osios Akto signatarų siekis karų sumaištyje atkurti Lietuvos valstybę iš pirmo žvilgsnio taip pat daug kam atrodė neįgyvendinamas, tačiau tikėjimas tapo faktu.

Iškilmingame Vasario 16-osios minėjime Nacionaliniame operos ir baleto teatre dalyvavo ir Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynski. Kreipdamasis į kaimyninės šalies vadovą, V. Adamkus padėkojo "už Lietuvai ir jos Nepriklausomybei parodytą pagarbą".

"Šiandien Lietuvoje šventė, o per šventes priimta būti su artimaisiais, draugais, bičiuliais ir kaimynais. Todėl malonu šiandien čia matyti Lenkijos Respublikos Prezidentą Lechą Kaczynski", - sakė prezidentas V. Adamkus, kartu išreikšdamas tikėjimą, kad "mūsų tautų ir valstybių bendravimas ir toliau išliks kaimyniškas gražiausia šio žodžio prasme".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.