aA
Partijos „Tvarka ir teisingumas“ (liberalų demokratų) Panevėžio skyriuje pakvipo detektyvu. Siekdami palengvinti užduotį rinkėjams, libdemai reklaminiuose lankstinukuose aiškiai nurodė už kuriuos kandidatus turi būti balsuojama, o kuriuos galima mesti už borto, tačiau šios iniciatyvos autoriai linkę lindėti krūmuose.
Rinkimai
Rinkimai
© DELFI
Skyriaus vadovas dievagojasi nežinantis, kas skyriuje darosi, tačiau patikimi šaltiniai teigia, kad jame kur kas daugiau norinčiųjų valdžios nei yra realių galimybių ją gauti.

Nurodomi tinkamiausi kandidatai

Likus šiek tiek daugiau kaip savaitei iki rinkimų, R.Pakso sekėjai rinkėjams parengė trijų rūšių partijos „Tvarka ir teisingumas“ (liberalai demokratai) lankstinukus. Vienuose pristatomas partijos lyderis, nušalintasis prezidentas Rolandas Paksas, jo programa ir kryžiažodis, kurio atsakymas daugiau negu aiškus: Vilniaus meru taps R.Paksas.

Antrojo lankstinuko vienoje pusėje – dešimties liberaldemokratų į miesto Tarybą nuotraukos, kitoje pusėje – kandidatų sąrašas, nors vienas asmuo Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimu jau turėjo būti išbrauktas, ir skyriaus rinkimų programa. Keisčiausias yra trečiasis, galbūt pats svarbiausias lankstinukas. Vienoje jo pusėje žydinčių saulėgrąžų fone išspausdintas šių metų kalendorius ir balsavimo biuletenio žymėjimo pavyzdys. Toks pat pavyzdys – ir kitoje lankstinuko pusėje. Virš pavyzdžio – skaičiai 1, 4, 5, 6 ir 8, penkių kandidatų nuotraukos, pavardės, biografijos, už tuos žmones ir siūloma balsuoti. Žymėjimo pavyzdyje esantys skaičiai atitinka nurodytų kandidatų sąrašo numerį.

Pamirštas net vicemeras

Labiausiai nustebino, kad už borto paliktas partijos „Tvarka ir teisingumas“ ilgametis narys, miesto vicemeras Kastytis Vainauskas (jis partijos skyriaus sąraše yra antras). Tarp kandidatų, už kuriuos siūloma balsuoti, nebeliko ir dabartinio miesto Tarybos nario Sigito Čingos, jis buvo įrašytas trečias, bei skyriaus iždininko Gintauto Urbelio (septinto). Į reklamuojamų kandidatų sąrašą įtrauktas aštuntas sąraše esantis nepartinis 70 metų panevėžietis Petras Storastas.

Nors spaustuvės darbuotojai tikina, jog spausdinti tokį sutrumpintą libdemų sąrašo variantą užsakė būtent šios partijos Panevėžio skyriaus atstovai, skyriaus pirmininkas, pirmuoju keistąjame reklamuojamų kandidatų sąraše įrašytas Stasys Karčinskas, pamatęs į lankstinuką, atrodė nustebęs. Jis teigė apie jį nieko nežinojęs ir užtikrino, kad skyrius tokios skrajutės neužsakė.

„Jei kas jį išleido ar užsakė, tai tik ne mes, – dievagojosi S.Karčinskas. – O tam geradariui, kuris užsakė lankstinukus ir padarė mums reklamą, norėčiau padėkoti. Kažkoks stebuklas“. S.Karčinskas atkreipė dėmesį, kad aštuntas sąraše įrašytas P.Storastas net nepriklauso partijai. Pasak politiko, skrajutė su keistai apkarpytu libdemų sąrašu neturėtų pasiekti rinkėjų. „Mes žinome rinkimų įstatymą ir jo laikomės. Tai, ką aš matau šioje skrajutėje – akivaizdus pažeidimas. Tikrai ne mūsų skyriaus užsakymu ši medžiaga išspausdinta“,- tikino S.Karčinskas.

„Sekundės“ žiniomis, tiek aistrų libdemų tarpe sukėlusios skrajutės spausdinimą užsakė ketvirtuoju sąraše esantis šios partijos kandidatas į savivaldybės tarybą Tomas Tarulis. S.Karčinskas atsisakė dienraščio korespondentams duoti bendrapartiečio telefono numerį, kol pats neišsiaiškins ką bendro su paslaptimis apaugusia skrajute turi T.Tarulis.

Išvydo atsitiktinai

Miesto vicemeras K.Vainauskas teigė keistąją skrajutę pamatęs atsitiktinai, kai atvyko į spaustuvę pažiūrėti kaip atliktas partijos skyriaus užsakymas – idėklai reklaminei medžiagai. „Įdėklus mes užsakėme, o kas užsakė šitą skrajutę – nežinau, kiek man žinomą abu užsakymus spaustuvė gavo per tą patį dizainerį“,- sakė K.Vainauskas. Jis neigė bet kokį nesutarimą ar konfliktus su skyriaus pirmininku S.Karčinsku ir tikino, jog tarp besirengiančiųjų į valdžios olimpą miesto libdemų nesutarimų nėra. „Ką aš žinau, gal taip reikia? – abejojo K.Vainauskas. – Gal žmonės buvo mažiau matomi ir norėjo pasirodyti. Nieko negaliu padaryti, jei taip yra. Rinkėjai tegul balsuoja kaip nori“.

Miesto Tarybos narys S.Činga tikino irgi nieko nežinantis apie lankstinuką ir neslėpė nuostabos. Jis sakė su niekuo iš skyriaus nekonfliktavęs, tad nemanantis, kad kas nors tyčia kištų kiaulę. Galiausiai buvęs skyriaus vadovas pasiūlė apie lankstinuką teirautis tų, už kuriuos rekomenduojama balsuoti.

„Sekundė“