aA
89-ųjų valstybės atkūrimo metinių proga iš Lietuvos nepriklausomybės signatarų namų Vilniuje kalbėjęs Aukščiausiosios Tarybos Atkuriamojo Seimo Pirmininkas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis ragino dažniau kalbėti apie brolystę, o ne apie „parsidavėlius, kurių ir tarp lietuvių nė kiek netrūksta“.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis
© DELFI (D.Augūnaitės nuotr.)
„Lietuviai yra tie, kurie tiki, kad šita žemė prie Neries, Nemuno ir Baltijos gali būti graži ir teisinga. Ji – nepasmerkta, tikrai nepasmerkta per amžius likti svetimų arba savų nenaudėlių grobiu ir eiti iš rankų ir rankas. Tai ne sykį įrodyta ir krauju apmokėta“, – kalbėjo prof. V. Landsbergis.

„Kalbėkim dažniau apie brolystę. Ne apie parsidavėlius, kurių ir tarp lietuvių nė kiek netrūksta. Bet kas būtų tie, senovinėse karo dainose apdainuoti Lietuvos broliai, kurie netgi į Rygą jojo tikriausiai kokių nors švedų apkulti ir išstumti.

Jie – amžini, Lietuvos broliai ir sesės, amžini kaip ir mūsų savanoriai, partizanai, Sąjūdžio žaliaraiščiai ir sausio 13-osios narsuoliai, kovotojai, vis apgindavę ir apgindavę, kad dar būtų, kad vėl prisikeltų, kad visada būtų Lietuva“, – sakė europarlamentaras.

„Mes dar ne kartą pasiryšime, stebėsime, matysime ir praeitis, ir ateities gelmes. O ką, jei mes negrįšime, jeigu mes niekas nesugrįšime? Žirgeliai parneš. Tebūnie ir tokio lietuviško mistiško tikėjimo, ir jo mums riekia. Bet turėkim, būtinai turėkim ir lietuviško ūkininkų pasiryžimo, kaip tie gerosios mūsų valstybės kūrėjai, laikytis Lietuvos ir laikyti Lietuvą“, – teigė prof. V. Landsbergis.

www.lrt.lt